Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Onderzoek: oma’s mogelijk meer verbonden met hun kleinkinderen dan met eigen kinderen

omas-meer-verbonden-met-kleinkinderen.jpg

Dat je dol bent op je kleinkinderen dat snappen we, maar een nieuw onderzoek gaat nog een stapje verder. De studie suggereert namelijk dat oma’s meer emotioneel verbonden zouden zijn met hun kleinkinderen dan met hun eigen kinderen. We leggen je uit hoe dat komt. 

Heb jij een zwak voor je kleinkinderen? Daar is een verklaring voor.  

Oma’s zijn meer verbonden met kleinkinderen 

In het onderzoek naar de relatie tussen oma’s en kleinkinderen is de hersenactiviteit van 50 vrouwen met ten minste één biologisch kleinkind tussen de drie en twaalf jaar gemeten. Hierbij kregen ze foto’s te zien van het kleinkind, van hun eigen kind en van een niet-verwant kind en een volwassene. Volgens antropoloog en onderzoeker James Rilling van de Emory University in Atlanta bleek de activering van het hersengebied dat verband houdt met emotionele empathie er echt uit te springen bij de foto’s van het kleinkind. Dat suggereert dat oma’s heel verbonden zijn met hun kleinkinderen. Wanneer een kleinkind lacht, dan voelt een oma ook de vreugde. En als een kleinkind huilt dan voelt een oma pijn en verdriet. 

In het onderzoek werd ook een soortgelijke oefeningen met vaders gedaan. Daaruit bleek dat bij oma’s de activering van de emotieverwerkingsgebieden en de gebieden die verband houden met beloning en motivatie gemiddeld sterker was dan bij vaders. 

Het verschil met volwassen kinderen 

Uit het onderzoek bleek dat wanneer de oma’s een afbeelding van hun eigen volwassen kind kregen te zien er meestal een ander hersengebied werd geactiveerd, dat geassocieerd wordt met cognitieve empathie. Dit zou betekenen dat zij hun kind cognitief proberen te begrijpen, in plaats van een directe emotionele band te ervaren. Het verschil tussen cognitieve empathie en emotionele empathie is dat je bij die eerste alleen op cognitief niveau kunt begrijpen wat en waarom iemand iets voelt, terwijl je dat bij emotionele empathie echt zelf kunt voelen. Hierdoor zouden oma’s zich dus meer emotioneel verbonden kunnen voelen met hun kleinkinderen, dan met hun eigen kinderen. 

Lees ook: Oma’s met déze sterrenbeelden verwennen hun kleinkinderen het meest

Schattige factor

Volgens Rilling hebben jonge kinderen waarschijnlijk eigenschappen ontwikkeld die niet alleen het moederbrein, maar ook het grootmoederbrein kunnen manipuleren. Daarbij heeft een volwassen kind niet meer dezelfde schattige factor als een kleinkind, waardoor deze een andere emotionele reactie veroorzaakt. 

Bron | The Guardian
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.   

Ook interessant