entrance hall, shoe, sport shoe, pair Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Om deze zeven redenen moet je nooit schoenen in huis dragen

In heel veel landen is het de normaalste zaak van de wereld om bij binnenkomst je schoenen uit te trekken. Maar in Nederland lijkt het steeds normaler te worden om je schoenen aan te houden. Toch kun je deze keuze misschien eens heroverwegen, want het kent een aantal nadelen.

Wij sommen de belangrijkste redenen voor je op.

1. Je draagt veel bacteriën met je mee

Dit is misschien ook wel meteen de meest belangrijke reden om bij binnenkomst je schoenen uit te doen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat zowel coliform als E. colie bacterieën aan de schoenen blijft zitten. Dit zijn bacteriën die vaak via openbare toiletten en/of dierlijke resten worden verspreid. Hierdoor kun je onder bijvoorbeeld diarree of een urineweginfectie oplopen. Daarbij liet het onderzoek ook zien dat er gemiddeld zo‘n 421.000 bacteriën aan de buitenkant van je schoen zitten. Dus, laat die schoenen lekker buiten staan!

2. Het is slecht voor je vloer

Als je zuinig bent op je vloer, is het verstandig om je schoenen bij de deur te laten staan. Het zijn namelijk niet alleen hakken die slecht zijn voor een houten vloer of voor laminaat, ook ‘normale’ schoenen en schoenzolen met een profiel kunnen lelijke putjes en krassen veroorzaken. De steentjes die onopgemerkt onder je zool blijven plakken maken je vloer (en trouwens ook je tapijt) er niet mooier op. Draag dus binnenshuis liever sokken of slippers.

3. Je neemt ook giftige stoffen mee

Naast de E.coli-bacterie dragen je schoenzolen óók nog eens allerlei (potentieel) giftige stoffen mee: denk bijvoorbeeld aan de goedjes waarmee grasvelden en asfalt behandeld worden. Dit wil je toch niet allemaal mee je huis in nemen?

4. Een hele hoop vuiligheid in je huis

Natuurlijk is niet alles wat je meeneemt giftig. Toch is het ook niet echt smakelijk om te bedenken wat er allemaal op de vloer terechtkomt. Denk bijvoorbeeld aan stoffen zoals pesticiden, pollen, huisstofmijt, huidschilfers van dieren, haar, menselijke huidschilfers, schimmelsporen of sigarettenas. Als er geregeld kleinkinderen over de vloer kruipen is het nog verstandiger om je schoenen in huis uit te doen. Zo blijft al het vuil lekker buitenshuis en hoef je ook minder vaak schoon te maken. Vergeet alleen niet om de deurmat wél met regelmaat te stofzuigen.

5. Het is slecht voor je voeten

Hoewel het niet verstandig is om buiten zonder schoenen te lopen, is het binnenshuis een ander verhaal. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je houding en balans verbeteren als je zo nu en dan op blote voeten rondloopt. Dit komt, omdat je spieren, pezen en gewrichten in je voeten, enkels en kuiten sterker worden door op blote voeten te lopen.

6. Het zorgt alleen maar voor meer rommel

Uiteindelijk gaan je schoenen een keertje uit en belanden ze ergens bij de bank of in de slaapkamer. Die uitgetrapte schoenen staan natuurlijk allesbehalve opgeruimd. Het is een kleine moeite om ze gewoon bij de deur uit te doen en op te bergen in een schoenenkastje.

7. Je kunt lekker relaxen

Zeg nou zelf: wat is er nu lekkerder dan na een lange dag eindelijk die schoenen uit? Niets toch? Wanneer je je schoenen uittrekt, vertel je je brein (onbewust) dat de dag erop zit en het tijd is om lekker te relaxen.

Bron | countryliving.com, Radar

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden