null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Om déze reden zijn mensen bang voor de tandarts

Ben jij bang voor een bezoek aan de tandarts? Je bent niet de enige! Ongeveer twee miljoen mensen in Nederland zijn bang voor de tandarts. Om deze reden stellen ze hun bezoek uit of gaan helemaal niet. Als gevolg wordt het gebit steeds slechter waardoor de angst voor een mogelijk pijnlijke behandeling nóg groter wordt.

Maar waarom zijn mensen zo bang voor de tandarts? En wat kunnen ze hieraan doen?

Verliezen van controle

Veel mensen zijn bang voor het onbekende en om de controle te verliezen. Wanneer je bij de tandarts zit, weet je niet wat er zich afspeelt in je mond en moet je stilzitten. Dit kan voortkomen dat een vorige tandarts zich autoritair gedroeg, waardoor je gevoel van controle ondermijnt is. Je hebt geen invloed op wat er gaat gebeuren of op wat je gaat voelen waardoor mensen zich angstig kunnen voelen.

Lees ook

Dít kun je het beste doen tegen ontstoken tandvlees

Angst voor pijn

Voor veel mensen speelt de angst voor pijn een grote rol. Ze kunnen voortdurend denken dat een zenuw, lip of tong doorboord gaat worden. Dit is vaak een gevolg van eerdere ervaringen en zijn vaak terug te voeren tot de jeugd. Misschien is er eens iets misgegaan tijdens een tandartsbezoek of heb je griezelverhalen gehoord. Je kunt hier hevig van schrikken, waardoor er een angst ontstaat.

Tips om angst te verminderen

Zie je altijd heel erg op tegen een afspraak bij de tandarts? Met de volgende tips wordt de drempel misschien wat minder hoog om wél te gaan:

  • Het is belangrijk dat je tandarts op de hoogte is van je angst en dat er wederzijds vertrouwen is. Communiceer dit daarom van te voren. Duidelijke informatie vooraf werkt over het algemeen rustgevend.
  • Om te voorkomen dat je niet weet wat er gaat gebeuren, kun je aan je tandarts vragen of hij of zij wilt vertellen wat hij of zij precies gaat doen en waarom. Duidelijke informatie vooraf werkt over het algemeen rustgevend.
  • Spreek een teken af met je tandarts wanneer hij of zij moet stoppen. Bijvoorbeeld door je hand op te steken. Als jij dan vervolgens je hand opsteekt, stopt hij of zij meteen met de behandeling. Dit geeft een gevoel van controle.
  • Ben je bang voor pijn? Vraag altijd om verdoving!
  • Blijf vooral rustig ademen door je handen op je buik te leggen en adem rustig en bewust in en uit. Voel hoe je buikwand regelmatig op en neer beweegt. Dit helpt in elke situatie waarin je wat meer stress ervaart.

Naar de tandarts gaan zal waarschijnlijk nooit iets zijn waar je naar uitkijkt, maar het zou wel fijn zijn als je er zonder angst naartoe kan gaan! Nog meer tips nodig? Lees dan dít artikel van onze mondhygiënist Marwa.

Bron | InfoNu, Dentaltroef.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Tanja van KempenGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden