null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Om déze reden moet je nu al beginnen met zonnebrandcrème

Hoera, het belooft een zonnig paasweekend te worden. En dat betekent dat we er met zijn allen weer massaal op uit trekken om lekker te genieten van de natuur. Daarbij is het wel belangrijk dat je je goed insmeert. Want ook al lijkt de zonkracht niet zo sterk, de uv-stralen kunnen ook nu al behoorlijk wat schade aanrichten…

Er wordt vaak gedacht dat je alleen huidschade oploopt als je langdurig bent blootgesteld aan zonnestraling. Maar ook wanneer je maar even in de zin zon zit, fietst of loopt, hebben de uv-stralen al een negatief effect op je huid. De schade die je oploopt, werkt bovendien cumulatief: het stapelt zich op in de tijd. Smeer je dus niet alleen in op momenten dat je van plan bent langer in de zon te blijven.

Bescherm jezelf tegen huidkanker

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt, neemt de laatste jaren sterk toe. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt met de ziekte te maken. Langdurige beschadiging door uv-straling van de zon (of de zonnebank) is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. De schade bouw je in de loop der jaren op. In veel gevallen ontstaat huidkanker na dertig jaar huidbeschadiging. Zodra de zon schijnt, moet je je dus in feite al insmeren om beschermd te zijn. Ook als het nog geen zomer is. Het beste is om de crème een kwartier tot halfuur voordat je naar buiten gaat aan te brengen, zodat-ie goed kan inwerken. Hoelang je beschermd blijft, hangt af van de factor die je gebruikt en van je huidtype. Daarom is het advies om minimaal om de twee uur een nieuwe laag zonnebrand aan te brengen. Dat is de manier om je huid optimaal te blijven beschermen.

Smeren tegen rimpels

Op korte termijn kan een zonnige dag in het park of aan het strand er misschien voor zorgen dat je er een stuk gezonder uitziet: je bruine teint en gezonde blos zullen je even een jongere uitstraling geven. Maar hoe vaker je zonder bescherming de zon opzoekt, hoe sneller je huid veroudert. Je kunt dus maar beter zo vroeg mogelijk beginnen met smeren, zodat je voorkomt dat je huid vroegtijdig ten prooi valt aan rimpeltjes en pigmentvlekken.

Ook tegen luchtvervuiling

Niet alleen zonnestraling, ook luchtvervuiling laat zijn sporen achter op onze huid. Die vervuiling zorgt voor zogenaamde oxidatieprocessen die het ontstaan van vrije radicalen en ontstekingsfactoren kunnen aanwakkeren. En ook die factoren kunnen versnelde huidveroudering tot gevolg hebben. Veel zonnebrandcrèmes bevatten extra antioxidanten die je huid tegen vervuiling beschermen.

Bronnen| KWF, nu.nl, Nivea, Metro

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden