Margriet logo
Oeps: volgens onderzoek weten honden wanneer mensen liegen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Oeps: volgens onderzoek weten honden wanneer mensen liegen

Liegen is niet oké, maar een leugentje om bestwil gebruikt iedereen weleens. En hoewel mensen dat onderling niet altijd in de gaten hebben, merken honden wél meteen dat mensen liegen.

Dat ontdekten onderzoekers aan het Messerli Research Institute in Wenen.

Onderzoek met emmers voer

Volgens de onderzoekers weten honden precies of zij valse informatie krijgen van iemand die verkeerd geïnformeerd is of van iemand die bewust liegt. Om dit te onderzoeken, kregen 260 verschillende soorten honden twee ondoorzichtige emmers te zien waar eventueel voer in kon zitten. Een van de onderzoekers – de ‘verstopper’ – stopte het voer altijd in een van de emmers. Maar halverwege het experiment deed ze het voer vlak voor het verlaten van de kamer in de ander emmer. Een andere onderzoeker – de ‘spreker’ – hield in de gaten in welke emmer de verstopper het voer deed en vertelde dit tegen de honden. In het eerste deel van het experiment vertelde de spreker altijd de waarheid.

Lees ook:
Volgens nieuw onderzoek kan je hond je wél verstaan

Leugen of verkeerd geïnformeerd?

In het tweede deel keken ze naar de invloed van het gedrag van de spreker op de keuze van de honden. In het ene experiment zag de spreker niet hoe de verstopper het voer stiekem verplaatste, in het andere experiment wel. Tijdens beide experimenten vertelde de spreker tegen de honden dat het voer in dezelfde emmer zat. Ze wees naar de emmer en zei dat het voer lekker was. Het merendeel van de honden koos inderdaad voor de emmer met het voer erin. Maar wat blijkt? De honden kozen vaker voor de emmer die de spreker aanwees als zij niet in de ruimte was wanneer de verstopper stiekem de emmers verwisselde. “Omdat de meeste honden weigerden om iemand te volgen die weet in welke emmer het voer zit, maar toch de verkeerde emmer aanwijst, denken we dat honden dit zien als bedriegen”, vertelt een van de onderzoekers. Wist de spreker niet van tevoren waar het voer lag en wees ze een lege emmer aan? Dan snapten honden dat de spreker waarschijnlijk verkeerd geïnformeerd was. Waarom zoveel honden de aanwijzingen van de spreker opvolgden in plaats van op hun eigen zicht af te gaan, is nog niet duidelijk. Om precies uit te zoeken waarom honden onder menselijke invloed bepaalde keuzes maken, is nog meer onderzoek nodig.

Bron | Livescience.com
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden