NS schenkt treincoupés aan verpleeghuizen: ‘Om herinneringen op te halen’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

NS schenkt treincoupés aan verpleeghuizen: ‘Om herinneringen op te halen’

Voor ouderen met dementie kan het soms lastig zijn dat ze niet meer kunnen reizen als ze in een verpleeghuis wonen. Mede daarom komt de NS samen met Alzheimer Nederland met een bijzonder initiatief: er worden treincoupés gedoneerd aan verpleeghuizen.

Dementerenden die in verpleeghuizen wonen, kunnen nu met moeite de deur uit. Een uitje met de trein zit er voor hen dus helemaal niet in. Daarom komt de NS met dit bijzondere initiatief. Ruim twintig verpleeghuizen krijgen een eigen ‘treincoupé’, die de NS en Alzheimer Nederland ook wel de Hoofdreiscoupé noemen, speciaal voor bewoners met dementie. Volgens de NS is het voor de bewoners een kans “om herinneringen op te halen” en in gesprek te gaan hierover.

Treincoupés doneren

Alzheimer Nederland en NS schenken de treinbanken, tafels, bagagerekken en kantelprullenbakken. Daarmee kunnen de verpleeghuizen vervolgens zelf hun coupé bouwen. De treinonderdelen die gedoneerd worden, komen uit oude dubbeldekkers. “Bijna iedereen houdt van reizen. Maar wat als je door dementie niet meer kúnt reizen?” schrijven de organisaties over het initiatief.

Het initiatief is niet helemaal nieuw. De organisaties introduceerden de Hoofdreiscoupé vorig jaar al. In 2021 en 2022 reisde deze treincoupé langs verschillende verpleeghuizen, waarna het een vaste plek heeft gekregen in het verpleeghuis. Na het succes hiervan komt er een vervolg: op dinsdag 20 december worden treinonderdelen aangeboden aan verpleeghuizen om zelf zo’n treincoupé te bouwen. Verpleeghuizen die graag een eigen treincoupé willen, kunnen zich aanmelden. Uit alle aanmeldingen worden 22 bestemmingen gekozen, die op 20 december op te halen zijn bij de NS-werkplaats in Amersfoort. Aanmelden hiervoor kan op ns.nl/hoofdreiscoupe.

Dementerenden in de trein

In Nederland hebben op dit moment ongeveer 290.000 mensen de ziekte dementie. Dit aantal blijft alsmaar stijgen. Dementerenden verliezen steeds meer van hun cognitieve vaardigheden. Dit houdt in dat ze vergeetachtig worden, spullen kwijtraken, zich vergissen in tijd en plaats en moeite hebben met dagelijkse handelingen. Deze veranderingen hebben een grote invloed op het leven van de persoon die dementie heeft. Ook NS-personeel komt af en toe reizigers met dementie tegen, bijvoorbeeld iemand die in de trein de reisgenoot kwijt is, of die plotseling niet meer weet hoe je moet inchecken.

Bron | ANP, NS

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden