Margriet logo
Bekende spelletjes van vroeger. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nostalgie: ken je deze spelletjes van vroeger nog?

Knikkeren, stoepranden en elastieken. Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om al je vriendjes en vriendinnetjes bij elkaar te trommelen om samen buiten te spelen. Samen speelden jullie de leukste spelletjes, waar je tegenwoordig met een nostalgisch gevoel op terug kunt kijken.

Ken je deze acht spelletjes van vroeger nog?

Stoepranden

Het enige wat je nodig had was en bal en een rustige weg. Aan beide kanten van de weg ging iemand op de stoeprand staan, waarbij je het doel had om de stoeprand van de ander met de bal te raken. Deed je dit goed? Dan stuiterde de bal weer terug naar jou en had je een punt. Raakte de bal de stoeprand niet? Dan was de tegenstander aan de beurt.

Elastieken

E-la-stie-ken, erin, erop, eruit! Zodra het tijd was om buiten te spelen, stond je samen met je vriendinnen klaar om te gaan elastieken. Het was de bedoeling om verschillende pasjes na elkaar uit te voeren op een rond elastiek dat om de enkels van twee vriendinnen werd gespannen. En dat was een stuk moeilijker dan het klinkt… Maakte je een foutje, dan was de volgende aan de beurt en werd het elastiek voor jou hoger gelegd. Oefening baart kunst en na een aantal weken waren jullie échte professionals.

Vlooienspel

Tijdens het vlooienspel was het de bedoeling dat iedereen om de beurt de vlooien in de bak schoot. Natuurlijk ging het niet om echte vlooien, maar om plastic fiches. Door met een plastic fiche op de rand van een ander fiche te drukken schoot deze de lucht in. Dat lijkt een beetje op springende vlooien, vandaar dat het spel ‘vlooienspel’ heet.

Rolschaatsen

Zodra het zonnetje ook maar een beetje ging schijnen pakte jij de rolschaatsen uit de kast. En die waren nog niet zo mooi als die van tegenwoordig. Jij moest het doen met exemplaren met twee riempjes, een metalen verbindingsstuk en wielen (die in no time vierkant werden). Je bond ze vast aan je schoenen en kon vooruit.

Steltlopen

Natuurlijk was steltlopen leuk, maar helaas waren echte stelten erg duur. Daarom liepen veel kinderen op stelten van twee conservenblikjes. Kwestie van twee gaten erin, een touw erdoorheen en je was klaar om te gaan. Helaas gingen ze niet heel lang mee en moest de voorraad conservenblikjes steeds worden aangevuld.

Zakdoekje leggen

Je kent het liedje vast nog wel: Zakdoekje leggen niemand zeggen… Met je ogen dicht zat je met je vrienden in een kring en moest je snel omkijken als het liedje afgelopen was. Lag de zakdoek bij jou? Dan moest je proberen om de zakdoekenlegger te tikken. Een moeilijke opgave die vaak mislukte, waarna je zelf de zakdoekenlegger werd. Spannend!

Hoelahoepen

Veel meisjes hadden er een exemplaar van thuisliggen: een hoelahoep. Tegenwoordig is hoelahoepen een geliefd onderdeel in de sportschool, maar jij kon het vroeger al als de beste. Het belangrijkste doel was om het zo lang mogelijk vol te houden en het liefst het langst van al je vriendinnen. Je voelde je dan ook een ware koningin als je won.

Knikkeren

Een geliefd spel onder kinderen op het schoolplein was knikkeren. Je maakte eerst een pot waar je de knikkers met je wijsvinger achter je duim in moest schieten. Wie de laatste knikker in de pot kreeg had gewonnen en mocht alle knikkers houden. En dat zorgde nog weleens voor de nodige tranen…

Bron | Seniorservice.nl, opanoma.nl, Flair.be, vroegert.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden