Nostalgie: herinneringen aan de avondvierdaagse Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nostalgie: herinneringen aan de avondvierdaagse

Het is weer de tijd van het jaar waarin basisschoolkinderen de avondvierdaagse lopen. En als jij gaat meelopen met je (klein)kind komen er vast ook herinneringen van vroeger naar boven. Van snoep op de laatste avond tot zingen over potjes met vet: deze dingen herinner jij je vast ook.

1. Rennen en vliegen

Ging je vroeger met je kinderen lopen? Dan herinner je vast nog wel wat een gedoe het was om alles op tijd voor elkaar te krijgen. Je komt uit werk, haalt de kinderen op van school, begint met het koken van het avondeten, snel eten en op naar school om te gaan wandelen. Ze zeggen dat er 24 uur in een dag zitten, maar op die dagen waar alles samenkomt, kom je een heleboel uren tekort. Gelukkig is het maar vier dagen!

2. Snoep, suiker en cake

Dat is wel waar de avondvierdaagse bekend om staat. Je eet nog snel een goede maaltijd, maar eenmaal onderweg eet je nog van alles. Van snoepkettingen tot rolletjes mentos, alles komt voorbij. En dan natuurlijk die pauzemomenten. Grote tafels, afgeladen met bekertjes limonade en plakken cake, of als je pech had een krat met appels. Maar wat ons misschien nog wel het meest bijgebleven is? De zakdoek met een halve sinaasappel met pepermunt. Onderweg kon je hier heerlijk aan sabbelen.

3. Bedankt voor die bloemen

Heb je iedere avond al die lange afstanden gelopen? Dan is het natuurlijk tijd voor de intocht. Hier is het gebruikelijk om verblijd te worden met een bosje bloemen, maar als kind (en ook onze kinderen weer) had je natuurlijk veel liever wat anders: snoep. Alsof het tandglazuur nog niet van je tanden af is na alle andere avonden, kun je niet wachten op nog een nieuwe lading snoep. Want dat is natuurlijk waar we allemaal voor lopen.

4. Uit volle borst zingen

Is het wel een avondvierdaagse als er niet gezongen wordt? Liedjes als ‘een potje met vet’ en ‘daarboven op die berg, daarboven op die berg’ komen ieder jaar weer langs en worden eigenlijk ook alleen tijdens de avondvierdaagse gezongen. Al is dat misschien ook wel fijn, want na honderd keer ‘de pet van tante Jet’ ben je blij als je weer even gewoon naar de radio kunt luisteren.

5. Matching t-shirts

Dit was voor velen misschien het minder leuke onderdeel aan de avondvierdaagse: de matching t-shirts van school. En je herinnert je vast ook nog wel dat dit vaak niet de meest mooie kleuren waren. Als school wil je natuurlijk herkenbaar zijn, dus dragen alle kids een lekker opvallende kleur. Zo kun je iedereen makkelijk bij elkaar houden, tenminste dat is de bedoeling.

6. Chaos

Alle scholen verzamelen meestal op dezelfde plek en dat kan maar één ding betekenen: chaos. Je bent iedereen al kwijt voordat je überhaupt bent begonnen met lopen. En wat ga je dan doen: roepen. En ja, als iedereen dit gaat doen, dan krijg je een nog grotere chaos. Maar uiteindelijk met alle felle kleuren die elke school heeft, heb je je klasgenoten zo weer gevonden.

7. Medailles en speldjes

Het hoogtepunt van de week is natuurlijk als je ein-de-lijk die felbegeerde medaille mag ophalen, de stad in feeststemming is en jij blij bent dat je het hebt overleefd. Maar je laat vooral met trots je medaille of speldje aan je vrienden en familie zien. Want ja, voor velen was dit de aller eerste prijs die ze hebben gekregen.

Nynke KooyGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden