Woensdag is er sprake van een nieuw record op de prijs voor benzine. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nooit eerder was benzine zó duur

Dat de benzineprijzen enorm zijn gestegen, merkten we natuurlijk al een tijdje. Maar woensdag is er sprake van een nieuw record volgens UnitedConsumers, dat de adviesprijzen van de grootste tankstationbedrijven bijhoudt. Dan betalen we namelijk 2,504 euro voor een liter benzine.

Nog nooit was de prijs voor benzine zo hoog.

Nieuw record

Twee maanden konden de brandstofprijzen wat lager worden gehouden door de accijnsverlaging die vanaf 1 april gold. Helaas zien we de effecten daarvan bijna niet meer terug en zijn de prijzen enorm gestegen. De nieuwe prijs voor benzine ligt nét boven het oude record van 2,502 euro per liter. Ook de prijzen voor diesel stijgen, maar daarbij is geen sprake van een nieuw record.

Een verschil van dag en nacht

De prijzen voor benzine zijn soms letterlijk een verschil tussen dag en nacht. Waar je op dinsdag nog 2,500 euro kwijt bent aan benzine betaal je op woensdag 2,504 euro voor een liter. Voor een liter diesel betaal je op dinsdag 2.189 euro en op woensdag 2,221 euro. De laatste keer dat de brandstofprijzen zo erg piekten was op 10 maart. Toen betaalde je voor een liter benzine 2,502 euro en voor diesel 2,375 euro per liter.

Olie uit Rusland

In april besloot het kabinet om de accijns te verlagen, zodat de gevolgen van de hoge inflatie dragelijker zouden zijn voor huishoudens. Doordat er nog steeds een tekort is aan olie en er sprake is van onzekerheid over de leveringen uit Rusland, stijgen de prijzen elke dag. Vooral nu er door de Europese Unie besloten is om een gedeeltelijk verbod in te stellen voor olie uit Rusland, zullen de prijzen waarschijnlijk blijven stijgen.

Tanken langs de snelweg

Gelukkig hoeven niet alle tankstations zich aan de adviesprijzen te houden. Die prijzen gelden namelijk vooral voor tankstations langs de snelweg. Wil je iets goedkoper tanken? Dan kun je beter voor een ander tankstation kiezen.

Bron | NU.nl

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden