Margriet logo
Nog steeds worden er dieren gered en herenigd met hun baasjes na de aardbeving in Turkije. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nog steeds worden huisdieren gered na de aardbeving in Turkije

Hoewel de zware aardbeving in Turkije bijna vier weken geleden plaatsvond, worden er nog steeds dagelijks dieren gered. Door het werk van reddingswerkers worden duizenden honden, katten, vogels en vissen weer herenigd met hun baasjes.

Het is het dierenreddingsteam van Human Society International (HSI) dat nog dagelijks zoekt naar levende dieren. Adam Parascandola van HSI krijgt nog iedere dag telefoontjes van mensen die op zoek zijn naar hun huisdieren. Hij vertelt erover bij NU.nl. “De reddingsacties zijn complex en zwaar, maar dat vergeet je weer als je de tranen in de ogen van de eigenaar ziet.”

Negen levens

Vooral veel katten hebben de aardbeving volgens Parascandola overleefd. “Zij hebben negen levens en raken niet snel verstrikt onder het puin. We zien heel veel katten, maar ook honden. Voor de straatdieren verandert er niet veel, maar de huisdieren blijven bij de woning en wachten op hun baasje.” Ook opvallend veel vissen en vogels leven nog na de aardbeving. Veel vissenkommen zijn erg sterk en zijn ondanks de zware bevingen heel gebleven.

Niet gemakkelijk

Het redden van katten en honden is niet makkelijk, omdat veel huisdieren getraumatiseerd zijn. Hierdoor slaan ze snel op de vlucht. Daarom zetten Parascandola en zijn team meestal vallen, om het vangen van de dieren makkelijker te maken. “We moeten veel geduld hebben. De dieren kunnen ook niet praten om aan te geven waar ze zitten en het is lastig uit te leggen dat we daar zijn om hen te helpen. Sommige dieren zijn heel blij om ons te zien, maar de meeste slaan op de vlucht. Als ergens verderop een een paar stenen omvallen, zijn ze weg.”

Een liefdevol huis

Als een dier eenmaal is gered, krijgen ze medische hulp in de Turkse stad Antiochië. Veel dieren hebben namelijk snijwonden, kneuzingen of infecties, maar bovenal zijn ze volgens Parascandola vooral in shock. “Het is belangrijk om de getraumatiseerde huisdieren weer zo snel mogelijk terug te krijgen bij hun baasjes of een nieuw liefdevol huis te vinden. Dieren die geliefd waren zijn opmerkelijk veerkrachtig. Zij herstellen zich snel als ze weer worden herenigd met hun baasje”, vertelt hij.

Dankbaar werk

Ondanks hun goede werk zien Parascandola en zijn team zichzelf niet als helden. “Wij doen dankbaar werk. Als we een huisdier met zijn baasje kunnen herenigen, doet dat zoveel met je. Dat is het mooiste en geeft je weer energie.”

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden