Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Nog geen vakantieplannen? Wat dacht je van Tsjechië?

foto.jpg

– In samenwerking met CzechTourism – 

De zomervakantie is alweer in zicht. Misschien heb je al iets geboekt, maar als dat niet zo is, is Tsjechië een bestemming om te onthouden. Ook voor de herfstvakantie! Ga je alvast mee ‘voorproeven’?

Tsjechië is een bestemming die nog niet overloopt van de toeristen, maar waar wel genoeg te beleven valt. Het land ligt in Centraal-Europa en is gezegend met een fraaie natuur, sfeervolle dorpjes en prachtige kastelen en burchten. Maar ook voor de avontuurlijke toerist en families is Tsjechië een mooi vakantieland.

Reuzengebergte

Je kunt in Tsjechië verschillende kanten op. Zo heb je in het noorden het Reuzengebergte. Dit is in de winter een mooi en kindvriendelijk skigebied en in de zomer een eldorado voor de actieve vakantieganger. Wandelroutes voeren langs watervallen en naar de top van de hoogste Tsjechische berg, de Snezka (1602 m). Andere stoere activiteiten zijn mountainbiken, raften, rodelen en paardrijden. Voor kinderen is het klim- en klauterpark in Harrachov een aanrader. Hier kun je eveneens een negen meter hoge klimwand beklimmen.

foto2_Ladislav_Renner NIEUW

Zuid-Bohemen

Ook Zuid-Bohemen in het zuidwesten van Tsjechië is prachtig. Een van de grootste trekpleisters is het Lipno-meer met een lengte van circa 45 kilometer. Je kunt er heerlijk zonnen op de strandjes, zeilen, vissen, waterfietsen of bootje varen. Zin in meer avontuur? Rijd dan naar het plaatsje Vyssi Brod om een van de populaire kano- of rafttochten te maken over de slingerende rivieren. In de omgeving zijn er eveneens mooie kastelen en burchten die je kunt bezoeken, zoals het prinsessenkasteel Hluboka of de burcht Strakonice.

TIP: Bij Lipno is er nog een leuke bezienswaardigheid: het boomkroonpad! Vanaf de 40 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht. Het pad beschikt eveneens over educatieve borden die je meer vertellen over de natuur rondom Lipno.

foto3_Ladislav_Renner NIEUW

Burchten en kastelen

Tsjechië heeft eeuwenlang diverse monarchen gekend en dit uitte zich in allerlei culturele invloeden. Vandaag de dag is dit o.a. te herkennen aan de vele historische monumenten. In heel Tsjechië zijn er meer dan 2700 kastelen, burchten en paleizen te vinden. Sommige zijn nog in perfecte staat, terwijl voor andere enige verbeeldingskracht nodig is. Een aantal van deze burchten en kastelen zijn te bezoeken of hebben nu een andere functie als hotel of restaurant. Bij de kastelen zijn er vaak leuke programma’s voor kinderen, waar ze kunnen leren boogschieten of een zwaardgevecht kunnen zien. Karlstejn is de belangrijkste burcht van Tsjechië en is gebouwd in 1348 door keizer Karel IV als bewaarplaats voor zijn kroonjuwelen.

Karlstejn - Ladislav Renner

Dagje Praag

Als je dan toch in Tsjechië bent, mag een dagje Praag niet ontbreken. Een paar must do’s in de Tsjechische hoofdstad: wandelen over de Karlsbrug, waterfietsen op de Moldau en de Astronomische Klok bezichtigen. Proef daarnaast ook vooral de sfeer in de Joodse wijk of bestel een traditioneel Tsjechisch gerecht: varkensvlees met zuurkool en knoedels.

Oja, en vergeet niet de gouden hond bij de voeten van het standbeeld van Johannes Nepomucenus op de Karlsbrug aan te raken. Volgens de legende kom je dan ooit terug in Praag. En waarschijnlijk geldt dat ook voor Tsjechië, want als je daar ooit bent geweest, kom je sowieso terug!

Tsjechie

Naast het Reuzengebergte, Zuid-Bohemen en Moravië zijn er nog meer regio’s waar je een actieve vakantie kunt vieren. Denk aan West-Bohemen, Noord-Bohemen en Oost-Bohemen. Op de website czechtourism.com vind je meer informatie over deze gebieden.

CR-LandOfStories_RGB

 

 

Bron beeld | Petr Polak, Ladislav Renner en Libor Sváček

Ook interessant