coronavaccinatie andere vaccinatie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuwe vaccinatieronde corona start half september

Vanaf half september gaan de eerste uitnodigingen weer de deur uit voor een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus. Dat heeft minister Kuipers van Volksgezondheid vrijdag laten weten.

Kuipers schrijft aan de Tweede Kamer dat deze nieuwe ronde nodig is om de bescherming tegen ernstige ziekte en tegen sterfte door het coronavirus, op peil te houden.

Nieuwe vaccinatieronde

Vanaf half september krijgen de eerste mensen een uitnodiging. Het gaat dan om zorgpersoneel die veel contact hebben met patiënten, en mensen met een hoger medisch risico. Vervolgens kunnen ook anderen een afspraak maken, waarschijnlijk verloopt dit weer op leeftijd. “Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen en daar heeft vaccineren een belangrijke bijdrage aan geleverd,” zegt Kuipers over eerdere vaccinatieronden.

Het kabinet houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Om de bescherming tegen ernstige ziekte en tegen sterfte op peil te houden, de zorg bereikbaar te houden en om maatschappelijke belasting door bijvoorbeeld uitval van personeel te voorkomen, adviseerde het OMT een nieuwe vaccinatieronde te starten.

Sectoren verantwoordelijk

Eerder liet Kuipers al weten dat hij in het najaar een opleving van het virus verwacht. “We krijgen mogelijk vijf tot tien miljoen besmettingen in het winterseizoen.” Hij stuurde in juni het corona-najaarsplan naar de Tweede Kamer. Dit plan zou ervoor moeten zorgen dat de samenleving zo lang mogelijk open kan blijven zonder lockdowns.

Zelf plannen maken

Volgens het kabinet zouden sectoren zoals het onderwijs en de horeca zelf plannen moeten maken, om ingrijpende maatregelen zoals een lockdown te voorkomen. Het kabinet schrijft: “Het is in het belang van de sectoren zelf om zich met maatregelen voor te bereiden op scenario’s waarin het virus oplaait.” Sectoren moeten daarom zelf met maatregelen komen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Denk bijvoorbeeld aan goede regels rondom hygiëne en ventilatie. Maar als dat niet voldoende is, kan ook worden gedacht aan gezondheidschecks, looproutes en kuchschermen, zoals tijdens de eerste twee coronajaren. In september worden de details van deze plannen bekendgemaakt.

Verdergaande maatregelen

In ‘uitzonderlijke situaties’ sluit het kabinet het gebruik van het coronatoegangsbewijs niet uit. Bij een grote opleving van het virus kan het kabinet ook alsnog afwijken van de plannen van de sectoren. “Als er sprake is van een zwart scenario, kunnen verdergaande maatregelen onvermijdelijk zijn,” zegt het kabinet. Of dat nodig gaat zijn moeten we afwachten, want dat hangt af van het virus. Op dit moment is er een coronavariant die niet heel ziekmakend is maar wel zeer besmetting is; bij een volgende variant kan dat weer veranderen.

Bron | RTL Nieuws

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden