Daten na overlijden partner Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Nieuwe relatie na het overlijden van je partner: wanneer ben je er klaar voor?

Na de dood van je geliefde, volgt een rouwproces. Maar hoe lang het proces duurt, dat is voor iedereen anders. Paardenboer Hans uit Boer Zoekt Vrouw heeft de liefde weer gevonden bij Annette. Hij is zijn vrouw verloren en nu klaar voor een nieuwe liefde. Maar wanneer weet je dat je daar klaar voor bent?

Datingcoach Denise Janmaat heeft een boek geschreven: ‘Daten - als je partner er niet meer is’. Zij vertelt wanneer je bij jezelf kunt merken dat je klaar bent om je open te stellen voor een nieuwe liefde.

Proces van rouw

Voor iedereen die een geliefde heeft verloren, volgt een ander rouwproces. Denise vertelt dat dit te maken heeft met de periode die zich daarvoor heeft afgespeeld. “Als iemand plotseling komt te overlijden, heb je jezelf minder goed kunnen voorbereiden op het alleen zijn dan wanneer iemand een lang ziekbed heeft gehad. Dan weet je natuurlijk nog niet hoe het is, maar je hebt het er misschien wel met elkaar over gehad en jezelf erop kunnen voorbereiden.”

De datingcoach vertelt dat je in de eerste maanden na het overlijden nog vaak gevraagd wordt door je vrienden en familie om bijvoorbeeld op visite te komen of om mee te gaan voor een leuke activiteit. Deze activiteiten leiden je af van de situatie. “Deze aandacht wordt steeds minder en dan wordt het eenzaam. Je weet hoe het is om met een partner te zijn, dus dat verlangen ontstaat ook weer. Alleen in de meeste gevallen is dit een natuurlijke reactie om de leegte op te vullen en niet omdat je écht toe bent aan een nieuwe relatie.”

Kritische vragen

Wanneer kun je dan wel bij jezelf merken dat je klaar bent om je open te stellen voor een nieuwe man of vrouw? Kritische vragen stellen is volgens Denise een belangrijke factor. “Wat voor partner heb ik nu nodig? En wie wil ik nu naast mij hebben? Dat zijn vragen die je jezelf moet kunnen stellen om te bepalen naar wat voor partner je nu op zoek bent. Dan kun je er tijdens het daten ook achter komen of diegene ook echt bij je past.”

De kritische vragen stelt Denise ook tijdens haar coaching aan de singles. “Wil je krijgen wat je kan krijgen? Of wil je krijgen wat je echt graag wilt hebben? Als je voor het eerste gaat, dan ben je op zoek naar een partner om de leegte op te vullen en dan neem je veel dingen voor lief. Als je voor het tweede gaat, dan ga je echt rondkijken. Dan kijk je naar wat voor jou de perfecte partner zou kunnen zijn.”

Toch is dit laatste voor ouderen moeilijker dan voor jongeren. “Wanneer een partner komt te overlijden, zijn deze koppels vaak lang samen geweest. Hierdoor hebben ze misschien dertig tot veertig jaar geen date meer gehad. Ze weten niet goed hoe ze het moeten aanpakken en daarbij komen ook nog de onzekerheden over uiterlijk of je leeftijd. Deze spanning en onzekerheid zorgt ervoor dat ze soms niet durven te gaan voor iemand die zij als de perfecte partner zien, maar gaan ze vaker voor de veilige optie.”

Herinneringen

Als je jezelf eenmaal kunt openstellen voor een nieuwe relatie, is het volgens Denise wel belangrijk dat je beide kiest voor iemand in z’n totaliteit en daar hoort het verleden ook bij. “Je overleden partner is wel onderdeel geweest van je leven. Als je met elkaar goed bespreekt hoe je met het relatieverleden om wilt gaan, dan kan het juist een verbindend middel zijn om dichter tot elkaar te komen.”

Foto’s van overleden partners in huis, hoeven volgens Denise ook geen probleem te zijn. “Alleen als je merkt dat je niet in staat bent om bijvoorbeeld de foto te verplaatsen van de vensterbank naar de boekenkast, omdat je bang bent dat je bijvoorbeeld je overleden partner vergeet, dan ben je misschien toch nog niet helemaal klaar met het rouwproces.”

Dierbaren

Los van deze dingen is er voor Denise één belangrijke tip die sommige ouderen liever zo lang mogelijk uitstellen wanneer ze weer aan daten beginnen. “De mensen die jou hebben gesteund in je verdriet, moet je ook meenemen in wat er bij jou van binnen gebeurt.” Denise legt uit dat het belangrijk is om bijvoorbeeld tegen je kinderen te zeggen dat je het gevoel hebt dat je weer toe bent aan een nieuwe relatie. “Als je vertelt dat je weer begint te verlangen naar iemand in je leven, dan zullen ze je beter begrijpen en dan zijn ze op de hoogte dat je weer toe bent aan een nieuwe stap in je leven. Wanneer je dit pas vertelt als je ook echt een nieuwe relatie hebt en ja partner wilt voorstellen, dan zul je eerder te maken krijgen met onbegrip. Je dierbaren hebben zich er niet op kunnen voorbereiden.”

Een andere reden waarom het belangrijk is om je gevoel met je dierbaren te delen, is omdat je het dan hardop vertelt. “Als ik nu hardop zeg dat ik aan het daten ben, hoe voelt dat dan? Ben ik er echt klaar voor? Hoe reageer ik op reacties van anderen? Dit zijn weer belangrijke vragen om erachter te komen of je echt klaar bent voor een relatie. Het is niet alleen een proces met jezelf, maar ook hoe je omgeving erop reageert en wat dat met jou doet”, aldus Denise.

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden