A group of young friends waiting relaxed and carefree at the station in Porto, Portugal before catching a train. Travel photography. Lifestyle. Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Nieuw systeem: NS gaat inchecken met betaalpas testen

Koop je altijd nog een los kaartje om met de trein te kunnen reizen of laad jij je ov-chipkaart altijd op? Beide kosten even de tijd en als je een trein moet halen kan dat soms wat stress geven. De NS wil het daarom voor reizigers makkelijker gaan maken.

Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het contactloos inchecken met een betaalpas willen proberen. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

Inchecken met betaalpas

Het systeem, OVpay, is niet helemaal nieuw, want het is al een keer kleinschaliger getest in 2019. Toen ging het om de treinreizen tussen Den Haag en Leiden. Nu zoekt de spoorwegmaatschappij een grotere groep mensen die door het hele land kunnen reizen. Vanaf vrijdag 12 augustus benadert het bedrijf klanten via de mail om mee te doen.

Maar reis jij de komende week via de stations Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch of Delft? dan kan het zo maar zijn dat je aangesproken wordt door een NS-medewerker. Via deze manier willen ze ook mensen uitnodigen om mee te doen aan de proefperiode van het nieuwe systeem die op 29 augustus begint. Als dank voor hun deelname mogen de reizigers in de eerste klas reizen voor de prijs van de tweede klas.

Vertraging

De invoering van het systeem laat dus nog heel eventjes op zich wachten, maar het was eigenlijk de bedoeling om OVpay veel eerder al in te voeren. Vorige week maakte de beheerder van OVpay bekend dat de invoering van het systeem zeker een half jaar vertraging heeft opgelopen.

Eigenlijk was het de bedoeling dat reizigers deze zomer al konden inchecken met hun betaalpas, maar dat is niet gehaald. Het is de bedoeling dat het systeem niet alleen in treinen, maar in het hele openbaar vervoer wordt gebruikt. Op de stations zijn alle incheckpalen voorzien van nieuwe kaartlezers en afbeeldingen van ov-chipkaarten en het contactlozebetaallogo.

Rest van het land

Meerdere ov-aanbieders, waaronder Arriva, testen al met OVpay in de rest van het land. Zo is het bijvoorbeeld in Lelystad, Zwolle en Groningen al mogelijk om met een betaalpas in te checken als je met de stadsbus reist.

Bron | Linda

Sanne van De WeteringGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden