Margriet logo
nieuw onderzoek: muggen hebben ook genoeg slaap nodig Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw onderzoek: ook muggen hebben genoeg slaap nodig om te kunnen functioneren

Was jij er ook van overtuigd dat muggen overdag slapen of zelfs nóóit even rust nemen? Dat kunnen we begrijpen. In de nacht zijn ze namelijk erg actief en horen we ze allemaal zoemen langs ons hoofd. Maar niks blijkt minder waar, want uit nieuwe onderzoek blijkt dat ook een mug genoeg slaap nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

En dat terwijl ze bij ons juist zo graag de nachtrust verstoren!

Genoeg slaap

Je zou het niet verwachten, maar net zoals mensen hebben ook muggen voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren de volgende dag. Waarschijnlijk vraag je je nu af: waarom wordt dit onderzocht, want muggen zijn onder andere een oorzaak dat mensen slecht kunnen slapen?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen muggen veel infecties veroorzaken bij mensen, waardoor ze zelf kunnen overlijden. Door het 24-uurs ritme van muggen te begrijpen, hopen onderzoekers betere manieren te vinden om infectie te voorkomen. “Het is belangrijk om hun slaap dynamiek te begrijpen – wanneer ze zich voeden en wanneer ze slapen,” vertelt onderzoeker Joshua Benoit aan Scientas.

Moeizame experimenten

Biologen spendeerden meer dan een jaar aan het ontwikkelen van methodes om de slaap van muggen te bestuderen. Dit was tevens ook een hele opgave. De uitkomsten van experimenten konden heel snel beïnvloed worden. Muggen zien mensen namelijk als hun avondmaal. Door onze lichaamswarmte, geuren, beweging, trillingen en koolstofdioxide die we uitademen, zal de mug alles behalve gaan slapen.

Bewegingen van muggen volgen

Uiteindelijk was het de onderzoekers toch gelukt. Er werd een experiment in gang gezet op een rustig deel van de universitaire campus, waar de muggen door meerdere kamers van voorbijgangers werden gescheiden. Met behulp van camera’s en infraroodsensoren konden ze vervolgens de bewegingen van muggen volgen zonder ze te storen. Ze bestudeerden drie verschillende soorten muggen, namelijk de gelekoortsmug – een ‘dagbijter’ – de gewone steekmug – die in de schemering een maaltijd zoekt – en de Anopheles stephensi – die ’s nachts het meest actief is.

In dit experiment werd gefocust op het slaap- en voedingsgedrag van de muggen. In een tweede experiment werden de muggen opgewekt door middel van trillingen waardoor ze uit hun slaap kwamen. Uit de resultaten bleek dat 75 procent van de muggen die een goede nachtrust had gehad, de volgende dag op zoek ging naar voedsel. Minder dan een kwart had na een slapeloze nacht nog zin in een maaltijd.

Slaap boven eten verkiezen

Deze resultaten laten zien dat muggen slaap boven eten verkiezen en dat is volgens de onderzoekers opmerkelijk. “Slaaptekort of niet, een bloedmaaltijd zou hen toch moeten aanspreken. Wat mij het meest verraste, is dat muggen bloed nodig hebben om eieren te produceren, maar het zoeken naar eten geven ze volledig op om gemiste slaap in te halen”, aldus de onderzoekers.

Bron | Scientas

Sanne van De WeteringGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden