Nieuw onderzoek: je lijkt veel minder op je ouders dan je denkt  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: je lijkt veel minder op je ouders dan je denkt

Je kent het vast wel: je doet iets waarvan je had bezworen het nooit te doen, omdat je je altijd ergerde aan je moeder als zij dat deed. Of je hoort jezelf iets zeggen dat je vader exact op die manier zou zeggen. Het is logisch als je zou denken dat dit tekenen zijn dat je steeds meer op je ouders gaat lijken. Niks is minder waar, want uit nieuw onderzoek blijkt dat dit toch niet helemaal zo is.

De appel valt toch verder van de boom.

Genen

Psychologen buigen zich al jaren over het feit op welke manier je persoonlijkheid wordt bepaald. Spelen genen hier een belangrijke rol of toch je omgeving? Persoonlijkheidsonderzoeker René Mõttus vertelt aan Psychology Today dat genen een beperkte rol spelen. “Genetisch identieke tweelingen lijken qua karaktertrekken namelijk twee keer zoveel op elkaar als niet-identieke tweelingen. Alleen dat betekent niet dat ze je persoonlijkheid bepalen”, aldus Mõttus.

Tweelingen

Uit het onderzoek blijkt dat de correlatie tussen de persoonlijkheidskenmerken van een tweeling die genetisch voor honderd procent hetzelfde is, maar 0,40 is. Wat houdt dit getal precies in? Stel: tweelingkinderen vullen allebei een persoonlijkheidstest in en beiden moeten voor een bepaalde eigenschap een score geven van laag, medium of hoog. Dan is de kans dat de tweeling hetzelfde scoort ongeveer 45 procent. Dat is dus nog minder dan de helft. De kans dat twee vreemdelingen een gelijke score hebben is 33 procent.

Ouder en kind

Maar hoe zit dat bij een ouder en kind? Uit het onderzoek blijkt dat een kind van beide ouders maar vijftig procent van de genen deelt. Hierdoor is de score tussen de persoonlijkheidskenmerken tussen ouders en hun kinderen nog lager dan die van een tweeling, namelijk 0,15. Stel: je laat een ouder en kind ook een persoonlijkheidstest invullen met de scores laag, medium of hoog, dan zouden ouders en kinderen gelijk scoren, als ze hetzelfde zouden zijn. Maar met een correlatie van 0,15 is de kans dat een kind en een ouder dezelfde scoren halen rond de 38 procent. Dít is maar vijf procent meer dan bij mensen die elkaar totaal niet kennen.

Persoonlijkheidsverschillen

De psycholoog, die gespecialiseerd is in onderzoek naar persoonlijkheidsverschillen, stelt dat gemiddeld gezien de opvoeding weinig invloed heeft op hoe gelijk of verschillend tweelingen zijn. “Was dit wel het geval geweest, dan zouden kinderen en ouders meer op elkaar lijken dan nu het geval is, aangezien ouders normaal gesproken de invloeden doorgeven aan hun kinderen”, aldus Mõttus.

Bron / Welingelichte Kringen, Psychology Today

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden