Een strenge opvoeding vergroot de kans op depressie.  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: een strenge opvoeding vergroot de kans op depressie

Ben je vroeger streng en op een harde manier opgevoed? Of heb je juist een fijne en vrije opvoeding gehad? Je opvoeding zegt veel over wie je bent, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat een strenge opvoeding kan zorgen voor een groter risico op depressie.

Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Leuven.

Verandering in het DNA

Er zijn natuurlijk een hoop verschillende manieren van opvoeden. Maar onderzoekers van de Universiteit van Leuven ontdekten dat de manier waarop je als kind bent opgevoed een grote invloed heeft op het risico op depressie later in je leven. Dr. Evelien Van Assche vertelt over het onderzoek tegen Scientias.nl: “We toonden aan dat een hardvochtige opvoeding, met fysieke straffen en psychische manipulatie, een extra set instructies van hoe een gen wordt gelezen, kan vastleggen in het DNA.” De onderzoekers vermoeden dat kinderen hierdoor op latere leeftijd vatbaarder zijn voor depressie. Het DNA van kinderen met een ondersteunende opvoeding ziet er namelijk anders uit.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 21 jongeren geselecteerd die vertelden dat ze een fijne opvoeding hebben gehad. Hun ouders waren ondersteunend en zorgden ervoor dat hun kinderen eigen keuzes mochten maken. Deze proefpersonen werden vergeleken met 23 jongeren die zeiden dat ze streng zijn opgevoed met bijvoorbeeld manipulatief gedrag en fysieke straffen. Alle deelnemers aan het onderzoek waren tussen de 12 en 16 jaar oud. En de jongeren die een harde opvoeding kregen vertoonden voortekenen van depressie.

DNA anders afgelezen

De onderzoekers onderzochten de variatie van methylatie op meer dan 450.000 plekken in het DNA van de deelnemers. Methylatie is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer een chemisch molecuul wordt toegevoegd aan het DNA waardoor het DNA op een andere manier wordt afgelezen. En volgens het onderzoek was deze reactie anders bij jongeren die een strenge opvoeding hebben gehad.

Grotere kans op depressie

Het DNA van de jongeren met een strenge opvoeding wordt dus anders afgelezen en de onderzoekers vermoeden dat dat een reden is voor de grotere kans op depressie. Uit eerder onderzoek met eeneiige tweelingen (die identiek DNA hebben) bleek al dat een verstoorde methylering in verband staat met de kans op depressie. Daarbij leed een persoon van de tweeling aan depressie en de andere niet.

Gevolgen van ongunstig familieklimaat niet onderschatten

Volgens van Assche moet er nog verder onderzoek gedaan worden naar strenge opvoedingen en het verhoogde risico op depressie. Het onderzoek bewijst bijvoorbeeld niet dat de strenge opvoeding ervoor heeft gezorgd dat het DNA van de jongeren is veranderd. Maar vanwege het eerdere ‘tweelingonderzoek’ is het vermoeden wel erg groot. “Verder blijft het natuurlijk een wake-upcall om de langdurige risico’s van een ongunstig familieklimaat met manipulatie en hard straffen niet te onderschatten”, zegt de onderzoekster.

Bron | Scientias, De Standaard, Eurek Alert

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden