null Beeld

Niet wéér het dobbelspel? 10 andere leuke spellen voor pakjesavond

Het is alweer bijna pakjesavond, dé avond voor leuke spellen en cadeautjes. We kunnen het dit jaar helaas niet met de hele familie vieren, maar wel met het eigen gezin of een heel klein groepje. Wil je dit jaar iets anders doen dan het vertrouwde dobbelspel?

Probeer dan eens (een van) deze spellen op pakjesavond:

1. Sinterpaasavond

Alle deelnemers kopen een paar kleine cadeautjes. Op pakjesavond is het de bedoeling om die in het grootste geheim te verstoppen en vervolgens te zoeken, zoals tijdens Pasen wordt gedaan met eieren. Let er wel op dat iedereen vooraf de cadeaus telt: zo weet je zeker dat alles wordt gevonden. Wie een cadeautje vindt, mag het houden.

2. Opdrachten

Nog een verstoptip. Zijn de (klein)kinderen al wat ouder, dan is het leuk om cadeautjes door het hele huis te verbergen en op elk pakje een opdrachtsticker te plakken. Het gevonden pakje mag pas worden opengemaakt nadat de opdracht is uitgevoerd.

3. Liedje zingen

Cadeautje pakken? Dan moet je eerst een sinterklaasliedje zingen. Er zijn er genoeg. Vooral erg leuk met kleine kinderen.

4. Ballonnen

Wil je niet al te lang bezig zijn met allerlei spelletjes en het uitpakken van de pakjes? Hang dan voor iedereen een aantal ballonnen op. Vul die met confetti en een briefje met een naam erop. Daarna mag iedereen een ballon lekprikken. De persoon wiens naam op het briefje staat, mag een cadeautje uitpakken.

5. Proeven

Speciaal voor de zoetekauwen onder ons: een blinde proeftest met snoepgoed. Heb je geraden welke heerlijkheid je proeft? Dan mag je een cadeautje pakken.

6. Bingo

Dit spel kan lang duren, maar is wel heel gezellig. Wanneer je één volle rij hebt, mag je een cadeautje uitkiezen. Heb je de hele kaart vol, dus bingo, dan mag je bijvoorbeeld twee cadeaus pakken of op zoek naar het grootste pakket met je naam erop.

7. Grabbelen

Geef alle cadeautjes een nummer en schrijf die nummers op aparte briefjes. Stop alle briefjes in een grote doos en dan... grabbelen maar! Trek je nummer vijf? Dan is pakje nummer vijf voor jou. Om het spel eerlijk te laten verlopen, zorg je ervoor dat iedereen evenveel cadeautjes krijgt.

8. Quiz

Één persoon is de quizmaster. Hij of zij stelt sinterklaasgerelateerde vragen. Heeft een kandidaat de vraag goed? Dan mag die een cadeautje pakken. Zorg wel dat er ook cadeautjes overblijven voor de quizmaster, of ruil af en toe van plek.

9. Twister

Heb je Twister in de kast liggen? Gebruik het als spel voor 5 december. Bepaal van tevoren bij welke kleur of positie er een cadeautje mag worden gepakt. Ook een leuk idee is om de namen van alle deelnemers op het bord te plakken. Iedereen mag dan een keer draaien aan het bord. Komt de pijl bij je naam uit, dan ben je aan de beurt om een pakje uit te zoeken.

10. Familietriviant

Familietriviant is het snelle vraag- en antwoordspel voor het hele gezin. Speel het individueel of in teams en bepaal wanneer je een cadeautje mag uitpakken. Bijvoorbeeld bij het winnen van een partje, of elke keer als je een vraag goed beantwoordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden