Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Aha: dít is waarom sommige mensen niet tegen pittig eten kunnen

aha-hierdoor-kunnen-sommige-mensen-niet-tegen-pittig-eten.jpg

Sommige mensen kunnen er geen genoeg van krijgen: wat pepertjes door de ene maaltijd en wat pittige kruiden door de andere maaltijd. En dan zijn er natuurlijk de mensen waarbij hun mond al gaat branden door alleen al naar een peper te kijken. Hoe kan het toch dat de een zo goed tegen pittig eten kan, terwijl bij de ander het zweet meteen uitbreekt?

Dit is de reden waardoor sommige mensen totaal niet tegen pittig eten kunnen.

Een trucje van de geest

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: “De pijn die je in je mond voelt, zit eigenlijk alleen in je hoofd.” Dat vertelt chefkok Bill Phillips, expert is op het gebied van pittig eten, aan Thrillist. “Eigenlijk is het een trucje van je geest. Het gekruide voedsel brengt namelijk geen schade toe aan een gezond spijsverteringsstelsel.”

Chemische moleculen

Maar waarom voelt het dan alsof je je mond verbrandt als je pittig voedsel eet? Volgens Phillips heeft dat alles te maken met het pittige voedsel zelf. De chemische moleculen die bijvoorbeeld in een peper zitten, prikkelen de pijnreceptoren op je tong. Deze pijnreceptoren staan in verband met het temperatuurgevoel. Wanneer ze geprikkeld worden, lijkt het daarom alsof je je tong verbrandt. Dat zelfde effect voel je bijvoorbeeld ook als je munt eet. Hierbij krijg je juist een gevoel van kou in je mond.

Lees ook:
Zo voorkom je een branderig gevoel in je ogen na het snijden van hete peper

Genetisch bepaald of gewenning?

Nu we weten waar het brandende gevoel vandaan komt is er alleen nog de vraag: waarom kan de een er beter tegen dan de ander? Heeft dat misschien te maken met je genen? Volgens Phillips is dat niet het geval. Eigenlijk heeft het alles te maken met gewenning. Wanneer je van jongs af aan al in aanraking komt met pittig eten, kun je er op latere leeftijd beter tegen. Dat werkt zo: een neurotransmitter, substance P die pijnprikkels naar je hersenen stuurt, wordt ‘uitgeput’ door het pittige eten. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld mensen uit Mexico of India vaak veel beter tegen pittig voedsel. Ze eten het namelijk al hun hele leven.

Train je tong

Wil je zelf beter tegen pittig eten kunnen, dan moet je er dus aan gaan wennen. Maar hoe pak je dat aan, zonder tijdens elke maaltijd met tranen in je ogen te zitten? Volgens Phillips moet je het rustig opbouwen. “Begin met kleine hoeveelheden milde pepers. Wanneer deze minder beginnen te branden kun je overgaan naar wat zwaardere pepers, zoals jalapeño. Door dit regelmatig te eten raak je langzamerhand gewend aan het voedsel en kun je een pittige curry in de toekomst iets beter verdragen.”

Bron | thrillist.com
Beeld | Getty Images

Margriet 02 ligt in de winkel! Met een interview met actrice en cabaretière Jetty Mathurin,  over de mooie én moeilijke kanten van ouder worden. Maar ook alles over Kopenhagen, verhalen over oma worden tijdens corona, Anita die alles verloor na een brand en lekker slanke en gezonde recepten om die feestkilo’s gedag te zeggen. Haal Margriet snel in huis of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant