Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Niet zo sportief? Dan kun je dít de schuld geven

niet-sportief-door-genen.jpg

Kun jij absoluut niet stilzitten en ben je dol op sporten? Of herken je jezelf daar totaal niet in en kies jij liever voor de bank dan bewegen? Blijkbaar kun je daar zelf maar weinig aan doen. Dat jij niet zo sportief bent als je vriend of vriendin heeft blijkbaar alles met je genen te maken. 

Heb je weer een goed excuus als je een keertje geen zin hebt om te sporten. 

Genen bepalen of je wel of niet sportief bent 

Volgens onderzoekers van de University of Missouri bepalen je genen voor een deel of je wel of niet sportief bent aangelegd. Uit hun studie met ratten bleek dat sommige ratten uit zichzelf een stuk meer renden dan anderen. En die genetisch bepaalde beweegdrang geldt niet alleen voor ratten, want ook uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bleek in 2016 dat het sportplezier bij mensen deels in de genen zit. Aan de studie deden eeneiige tweelingen mee, die dus dezelfde genen hebben, en twee-eiige tweelingen, die ongeveer de helft van hun genen delen. Daaruit bleek dat eeneiige tweelingen sporten vaker hetzelfde ervoeren dan twee-eiige tweelingen. Dat wijst dus op een genetisch verband.

Je omgeving is aanstekelijk 

Toch spelen niet alleen je genen een rol bij of je wel of niet sportief bent en hier plezier uithaalt, ook je omgeving heeft invloed. Dat begint al in je jeugd. Als je al van jongs af aan sport en beweegt, is de kans groot dat je dit later blijft doen. Het is hierdoor een gewoonte geworden om regelmatig te bewegen. Ook heb je jezelf door de jaren heen hierdoor waarschijnlijk meer motorische vaardigheden aangeleerd, waardoor je steeds beter wordt in sporten. En hoe beter je ergens in bent, hoe meer plezier je hieraan beleeft. Dat maakt het leuker om actiever te zijn. 

Daarnaast heeft je sociale omgeving invloed. Aan Quest legt hoogleraar sociale geneeskunde bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam uit dat hoe meer mensen in je sociale kringen actief zijn en sporten, hoe meer je zelf ook gestimuleerd wordt om te gaan bewegen. 

Lees ook: Herkenbaar: de zes meest voorkomende smoezen om níet te sporten

Mensen in de stad bewegen meer

Als laatste speelt ook je fysieke omgeving een rol. Zo zijn we in Nederland bijvoorbeeld heel erg gewend om veel te fietsen. Daarnaast blijken mensen in stedelijke gebieden meer te bewegen, dan mensen in landelijke gebieden. Dat komt onder andere doordat je in de stad meer met de fiets of lopend moet doen, omdat je met de auto niet overal kunt komen. En hoe meer je gewend bent om te lopen of fietsen, hoe minder snel je de auto zult pakken of op de bank blijft liggen. 

Bron | Quest
Beeld | Getty Images

Er ligt weer een nieuwe Margriet in de winkel! In dit nummer blikken we nog één keer terug op alle bijzondere gebeurtenissen uit 2021 en spreken we BN’ers over wat ze geleerd hebben in het afgelopen jaar. Verder: de lekkerste cocktails voor oudjaarsavond, alles over gewoonten die we meenemen naar 2022 en een ontroerend interview met Anneke, wiens dochter werd vermoord. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant