Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Verrassend genoeg kun je déze dingen niet recyclen

niet-recyclen-restafval-pizzadoos.jpg

Afval scheiden om te recyclen kan soms best lastig zijn (wat is nu precies chemisch afval? En wat doe je met melkpakken?). En het zit nóg een stuk ingewikkelder in elkaar dan je misschien al dacht. Sommige dingen lijken in een bepaalde categorie te horen, maar zijn helemaal niet recyclebaar.

Gooi jij deze dingen in de juiste afvalbak?

Pizzadozen

Soms heb je geen zin om te koken en bestel je even snel een pizza. Niets mis mee, maar die doos mag daarna niet bij het oud papier. Door de vetvlekken op de dozen zijn ze niet meer recyclebaar. Dat geldt ook voor andere verpakkingen met verf-, olie- en etensresten.

Drinkglazen

Gooi jij al het glas uit je huis in de glasbak? Niet doen. Alleen verpakkingsglas, dus flessen en potten, kan gerecycled worden. Ander soort glas, zoals drinkglazen, schaaltjes of ramen, hebben een andere samenstelling. Hierdoor hebben ze ook een ander smeltpunt, en kunnen ze niet met verpakkingsglas weggegooid worden.

Ballonnen

Hoewel het materiaal waarvan ballonnen gemaakt zijn soms verward wordt met plastic, is het toch echt latex en mag je ze dus niet met plastic recyclen. Ballonnen moeten daarom gewoon bij het restafval.

Kauwgomverpakkingen

Het kartonnen omhulsel van kauwgom mag uiteraard gewoon bij het oud papier, maar de plastic strips waar ze in zitten moeten bij het restafval. Er zit namelijk ook aluminiumfolie aan vastgelijmd, en dat mag dan weer niet bij het plastic afval.

Rietjes en plastic bestek

Net als bij glas, kan bij plastic eigenlijk alleen verpakkingsplastic gerecycled worden. Daarom moeten dingen als rietjes en plastic bestek bij het restafval.

Kartonnen koffiebekers

Er zijn veel producten die misschien wel helemaal van papier lijken, maar toch ook plastic bevatten. Hierdoor kunnen ze niet meer bij het oud papier. Kartonnen koffiebekers bevatten bijvoorbeeld een plastic laagje om ze waterdicht te maken. Ook foto’s bestaan niet volledig uit papier. Plastic koffiebekers mogen overigens wel gewoon bij het plastic afval.

Chipszakken

Deze bestaan niet volledig uit plastic, want ze bevatten vanbinnen een aluminium laagje. Kortom: restafval.

Koffiepads en theezakjes

Nog zo eentje waarvan we nooit hadden verwacht dat ze bij het restafval moeten: koffiepads en theezakjes. Deze mogen niet in de GFT-bak omdat het materiaal van de zakjes vaak een vorm van kunststof bevat.

Blik en drankkarton

Dit is een lastige, want het verschilt per gemeente of je deze mag recyclen of niet. Check dit altijd even op de website.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock
Beeld | Getty Images

Ook interessant