null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Niet dol op sporten? Blijkbaar hangt het af van je persoonlijkheid

Dat de een het liefst elke dag een rondje hardloopt of in de sportschool te vinden is, terwijl de ander altijd op zoek is naar een goed excuus om over te slaan, daar kunnen we zelf blijkbaar weinig aan doen. Of je wel of niet van sporten houdt, schijnt namelijk af te hangen van je persoonlijkheid. We leggen het je uit. 

Ben jij liever lui dan moe als het om sporten gaat? Daar is dus een verklaring voor.

Of je van sporten houdt hangt af van je persoonlijkheid

Vanaf nu hoef je geen ingewikkelde smoesjes meer te verzinnen om niet mee te hoeven naar de sportschool of om het rondje hardlopen over te slaan: dat je niet mee wil, komt door je persoonlijkheid. Daar kun je dus helemaal niks aan doen. Hoewel iedereen het wel eens lekker vindt om op de bank neer te ploffen, in plaats van te sporten zijn er sommige mensen waarvoor het makkelijker is om zich hier toch toe te zetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat extraverte mensen meer sporten. En ook nauwkeurigheid en stabiliteit (neuroticisme) zijn onderdelen van je persoonlijkheid die bepalen of je van sporten houdt of niet.

Logische uitkomst

Volgens hoogleraar psychologie Ryan Rhodes van de University of Victoria in Canada is het logisch, omdat extraverte mensen blijer worden van wat actie in hun leven dan introverte mensen. Ook als je psychisch instabiel bent, en bijvoorbeeld last hebt van angsten of een depressie, is het niet gek dat je hoofd niet naar sporten staat. Als laatste zijn nauwkeurige types over het algemeen gedisciplineerder, waardoor zij zich dus eerder aan sportschoolafspraken houden.

Lees ook: Déze sport past het beste bij jouw sterrenbeeld

Bewegen in je vrije tijd of tijdens werk

Uit een andere studie uit Finland waarbij voornamelijk vrouwen van middelbare leeftijd en ouder een stappenteller meegekregen, bleek dat vooral de extraverte vrouwen meer bewogen in hun vrije tijd. Toch bleek volgens de stappenteller dat neurotische types ook een stuk vaker bewogen, dan dat zij zelf doorhadden. Dit kwam bijvoorbeeld doordat zij een actievere baan hadden. Volgens de onderzoekers zou het voor die groep ook goed zijn om in hun vrije tijd meer te bewegen, want bewegen in je vrije tijd zou beter zijn voor je gezondheid dan rennen onder werktijd.

Bron | Quest

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 38 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: dag extra kilo's (ook boven de vijftig), een pluktuin aan huis, de mooiste natuurfoto's met je smartphone, interviews met vier grappige Nederlandse vrouwen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden