null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nies jij heel hard? Dit zegt het over je persoonlijkheid

De een houdt het bij een schattig niesje of kan het zelfs geluidloos, terwijl je de niesbui van een ander op een kilometer afstand nog kunt horen. Blijkbaar is dat geen puur toeval, maar heeft het met je persoonlijkheid te maken. Van hard niezen tot een niesje in stilte: we leggen het je uit. 

En waarom roepen we er bijna altijd ‘hatsjoe’ bij?

Hard of zacht niezen

Roep jij altijd heel hard hatsjoe als je niest? Of houd je het liever stil? De kans is groot dat je er niet lang over na denkt hoe je jouw nies ten gehore zal brengen, maar dat het je gewoon overkomt. Toch zegt dat hard of zacht niezen wel iets over je persoonlijkheid. Amerikaanse neuroloog en psychiater Alan Hirsch heeft hier onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat mensen die hard niezen extravertere types zijn dan mensen die zacht niezen. Daarnaast zijn mensen die hun stembanden tijdens het niezen vaker laten trillen uitbundiger en luidruchtiger.

Meer onderzoek

Ook de Quest nam samen met sociaal psycholoog Joris Lammers van de Universität zu Köln de proef op de som. Uit hun enquête onder 1.558 mensen bleek het verband tussen hard niezen en een extraverte persoonlijkheid duidelijk aanwezig. Kanttekening bij de enquête van Lammers en de Quest is wel dat de deelnemers zichzelf moesten beoordelen op hun eigen gedrag. Hierdoor is volgens Lammers niet direct een conclusie te trekken, maar zou het preciezer zijn als er in decibellen gemeten kon worden hoe hard iemand echt niest.

Lees ook: Waarom je vaak moet niezen tijdens het epileren van je wenkbrauwen

Dove mensen niezen zachter

Je hebt er misschien nooit bij stil gestaan, maar de ‘hatsjoe’ die de een op een harder volume uitschreeuwt dan een ander, die maken dove mensen niet. Volgens slechthorende Britse journalist Charlie Swinbourne gebruiken dove mensen hun stembanden helemaal niet bij het niezen. Hier hoor je alleen het geluid dat veroorzaakt wordt door de luchtverplaatsing, maar wordt de ‘hatsjoe’ achterwegen gelaten. Dat zou betekenen dat die ‘hatsjoe’ ons is aangeleerd en stiekem hartstikke overbodig is tijdens het niezen.

Bron | AndC, Quest

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden