Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít bedrag zou je volgens het Nibud minimaal op je spaarrekening moeten hebben staan

spaarrekening.jpg

Van een wasmachine die plotseling stuk gaat tot een tandartsrekening die wel érg hoog uitvalt: er zijn van die situaties waarin het fijn is om een buffer achter de hand te hebben. Maar hoe hoog moet zo’n buffer ongeveer zijn? Hoewel dit natuurlijk verschilt per persoon (en inkomen), bestaat hier wel een handige vuistregel voor.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert namelijk om elke maand tien procent van je netto-inkomen te sparen.

Maandelijks apart houden

Als je dus bijvoorbeeld 2000 euro salaris overhoudt in de maand, moet je volgens de regel hier 200 euro van opzij zetten. Zo heb je altijd geld achter de hand voor onverwachte kosten. Ook geeft het Nibud als tip om in je bankierenapp in te stellen dat het bedrag elke maand automatisch van je lopende naar je spaarrekening wordt overgemaakt. Het is namelijk het beste dat het geld de dag nadat je salaris wordt gestort, gelijk wordt overgemaakt. Zo verklein je de kans dat je aan het einde van de maand geen geld meer hebt om op je spaarrekening te storten.

Lees ook: besparen op je energierekening zonder kou te lijden? Deze tips helpen

Totaalbedrag op spaarrekening

Hoewel de tien procent-regel een goed uitgangspunt is, verschilt het natuurlijk wel een beetje per huishouden. Met drie kinderen heb je nu eenmaal een andere buffer nodig dan wanneer je single bent. Het Nibud heeft daarom ook nog verschillende richtlijnen opgesteld per situatie. Zo raden ze alleenstaanden aan om sowieso 3550 euro op hun spaarrekening te hebben staan. Als je samenwoont, kom hier nog eens 450 euro bovenop. Hebben jij en je partner vier kinderen? Dan is het handig om een buffer van 5900 in totaal op je spaarrekening te hebben staan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nibud
Beeld | iStock

Ook interessant