Lifestyle

Waarom het netje om vetbollen gevaarlijk kan zijn voor vogels

vetbollen-vogels-margriet.jpg

Vogels zijn maar wat blij met het vogelvoer dat wij in de winter in onze tuinen ophangen of neerleggen. Maar koop je vetbollen uit de winkel? Dan moet je oppassen. 

Vogels kunnen namelijk verstrikt raken in het netje, vaak van plastic, eromheen.

Stervende vogels

Veel vetbollen die in de winkels liggen, hebben een netje eromheen. En veel mensen hangen de vetbol vervolgens met netje en al in de tuin. Maar vogels, met name meesjes, kunnen erin verstrikt raken met hun pootjes, snavels of vleugels, waarna ze zelfs kunnen sterven. En da’s natuurlijk niet de bedoeling.

Zelf vetbollen maken

De Vogelbescherming adviseert om de vetbollen gewoon zelf te maken. Dat is veel makkelijker dan je misschien denkt. Hier lees je stap voor stap hoe. Zo kun je ze maken van rundervet en zonnebloemzaden. Zorg ervoor dat de pitten en zaden klein genoeg zijn voor kleine vogels. Verder adviseert de Vogelbescherming om geen producten met zout erin te doen. En ook geen boter of margarine, omdat dit laxerend werkt.

Voederhuisje

Geen zin om de vetbollen zelf te maken? Haal de vetbol die je hebt gekocht dan uit het netje en stop ‘m in een voederhuisje of silo. Dit zijn vetbolhouders van metaal, kunststof of hout waar vogels niet in verstrikt kunnen raken. Op de site van de Vogelbescherming zijn ze al vanaf vier euro te koop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Vogelbescherming
Beeld | iStock

Ook interessant