Nepmails van instagram: dit moet je erover weten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nepmails van Instagram in omloop: zó kun je ze herkennen

De grootste vrees van iedereen die een beetje actief is op social media, is dat je account ineens verdwenen is. Niet zo verrassend dus, dat je schrikt als je een mail van Instagram krijgt met de tekst ‘Je account wordt binnen 24 uur verwijderd omdat je onze regels hebt overtreden.’ Heb jij deze mail ontvangen? Klik dan vooral níet op de linkjes die erin staan en vul ook zeker geen gegevens in.

Deze mail is namelijk niet afkomstig van Instagram: het zijn nepmails met als doel jouw inloggegevens te bemachtigen.

Nepmail van Instagram

De email die je ontvangt lijkt echt en heeft waarschijnlijk als afzender ook Instagram. Maar als je iets beter kijkt, zie je dat het e-mailadres waarmee het bericht gestuurd wordt anders is, namelijk: help@mail-lnstagram-com.cf. De afzenders voeren de druk op, in de hoop dat je in de stress schiet en op de link in de mail klikt. Maar dat moet je dus juist niet doen.

Hoe die mail er dan uitziet? Deze tekst staat in de nepmails van Instagram:

Hi (gebruikersnaam)

Your account mentioned above violates our rules and will be closed within 24 hours. Go to the form to appeal.

Click to go to form (link).

If you’re having trouble, please refer to the Instagram Help Center.

Inloggegevens invullen

Klik je op de link die in het bericht staat, dan wordt je doorgestuurd naar een pagina waar gevraagd wordt om je gebruikersnaam en wachtwoord. Je denkt dat je er goed aan doet om dit in te vullen, omdat je je account wilt beschermen, maar niets is minder waar. Je gegevens komen namelijk helemaal niet bij Instagram terecht, maar juist bij de oplichters.

Waarom willen oplichters mijn gegevens?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat de oplichters kunnen met jouw gegevens. Het is niet alsof ze er geld uit kunnen halen, als het alleen om Instagram gaat. Toch kunnen ze verschillende en vervelende dingen doen met je account. Ze kunnen bijvoorbeeld je vrienden in de val lokken, door berichten vanuit jouw naam en account te sturen. Maar ze kunnen ook je inloggegevens gebruiken om via Instagram of Facebook in te loggen bij andere diensten. Gebruik je op meerdere plekken hetzelfde wachtwoord? Dan kunnen ze natuurlijk ook bij die andere websites.

Controleren of het bericht echt is

Gelukkig is er ook een manier om na te gaan of het bericht wel of niet vanuit Instagram gestuurd is. Open je profiel en ga naar de instellen van Instagram. Hier vind je het kopje ‘E-mails van Instagram’. Is het bericht echt, dan vind je het hier terug. Anders gaat het om een nepmail die niet van Instagram komt en kun je 'm het best snel weggooien.

Heb je al wel op de link geklikt en je gegevens achtergelaten? Verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord via de Instagram-app. Doe dit ook op andere websites waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt, om de kans op misbruik van het wachtwoord zo klein mogelijk te maken.

Bron | Radar, Opgelicht

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden