Margriet logo
null Beeld

Negen dingen die je echt nóóit moet doen op een bruiloft

Een van de bekendste ongeschreven regels op een bruiloft, is dat je jezelf niet feestelijker uitdost dan de bruid. Maar wat is nog meer uit den boze op een huwelijksfeest? 

1. Iemand meenemen die niet is uitgenodigd

Zet de bruid en bruidegom niet voor het blok om een ongenodigde gast, hoe aardig jij deze persoon ook vindt, mee te nemen. Het is hun feestje, niet het jouwe.

2. Ondankbaar zijn

Bruiloften zijn duur, héél duur, en kosten veel tijd om te organiseren. Ga dus als gast niet zitten zeuren over hoeveel tijd het heeft gekost om op de feestlocatie te komen of hoe eenvoudig de aankleding is. Waardeer alle moeite die het bruidspaar heeft gedaan om een tof feest te organiseren en geniet van de dag.

3. Namen vergeten

Ga je speechen? Vergeet dan niet de namen van de mensen die je in je speech noemt, en haal ze ook niet door elkaar. Het zal je pijnlijke momenten besparen.

4. Je gevoelens voor de bruidegom (of bruid) uiten

Koester je heimelijk warme gevoelens voor de bruidegom? Laat dat dan niet in je speech doorschemeren. Het is niet alleen pijnlijk voor jou en het kersverse echtpaar, het zou ook de indruk kunnen wekken dat jij en de bruidegom stiekem iets met elkaar hebben.

5. Mooier willen zijn dan de bruid

Ga je niet uitsloven om er mooier uit te zien dan de bruid. Het is háár dag. Draag ook liever geen witte jurk, al is het maar om te voorkomen dat anderen je per abuis voor de bruid aanzien. Helemaal een no go: je eigen trouwjurk dragen op andermans bruiloft! Echt, het komt voor!

6. Alle aandacht opeisen

Al lig je net in scheiding, is je man vreemdgegaan of ben je zojuist ontslagen: eis niet alle aandacht op door over je eigen ellende te praten. Het leven draait deze ene dag even helemaal om het bruidskoppel, niet om jou.

7. Drink niet te veel alcohol

Natuurlijk kun je best een wijntje drinken. Maar zorg dat je niet flink aangeschoten of dronken wordt, zeker niet als je de ceremoniemeester bent of een andere verantwoordelijke rol vervult op het feestje.

8. Niet komen opdagen

Nog iets wat echt niet kan: bevestigen dat je komt en vervolgens niet komen opdagen. Dat geldt trouwens voor elk feestje.

9. Wél komen opdagen

Andersom is het ook zo. Heb je aangegeven dat je niet op het bruidsfeest aanwezig kunt zijn? Kom dan niet, wanneer je plannen zijn gewijzigd, onaangekondigd langs. Het bruidspaar heeft geen rekening gehouden met jouw aanwezigheid en de kans is groot dat er dus ook geen zitplaats voor jou is gereserveerd.

Bron | indy100.c0m, iStock (beeld)

Lees ook

10 tekenen dat jij en je partner goed bij elkaar passen

Nog nooit verteld: 'Onze bruiloft was een schertsvertoning'

Bewezen: hoe duurder het huwelijk, hoe groter de kans op een scheiding

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden