Needle spiking Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Needle spiking: dit moet je erover weten

In Engeland, Frankrijk en België kwam het al voor, maar in Nederland is needle spiking een nieuwe vorm van drogeren. Sinds een paar weken zijn er al tientallen meldingen van jongeren die tijdens het uitgaan gedrogeerd werden met een naald. Vooral in uitgaanssteden zoals Groningen en Amsterdam was het meerdere keren raak.

We vertellen je de gevaren van needle spiking en hoe je kunt voorkomen dat jij of je kind gedrogeerd wordt.

Wat is needle spiking?

Poeders en pilletjes in je drankje is een ouderwetse manier van drogeren waarvoor iedereen gewaarschuwd wordt, maar bij needle spiking krijgt het slachtoffer via een injectienaald GHB of een slaapmiddel toegediend. Binnen een paar seconden kan het al gebeurd zijn en in twintig minuten kan het slachtoffer een black-out krijgen. De slachtoffers die afgelopen week in het nieuws kwamen, zeggen dat ze de volgende dag een bultje of prikplek aantroffen op hun lichaam.

Waarom needle spiking?

Door de drugs die je toegediend krijgt via de naald, kan je je suf voelen, misselijkheid ervaren, flauwvallen en niet met je volle verstand beslissingen nemen. Een makkelijke manier om iemand dan te beroven of, in de meeste gevallen van jonge vrouwen, te overrompelen met seksueel misbruik als gevolg. Daarnaast is needle spiking een snelle en makkelijke manier om iemand te drogeren, omdat het slachtoffer daar in de meeste gevallen daar niets van merkt. Ook is het lastiger om iemand te drogeren via drugs in een drankje, omdat je het goed moet richten en zorgen dat anderen je daad niet zien.

Hoe kan je drogeren voorkomen?

Drogeren via needle spiking is (bijna) niet te voorkomen. De enige manier is om goed op te blijven letten wat er om je heen gebeurt en altijd bij je eigen vrienden te blijven. Ook als je denkt dat iemand zich zenuwachtig of verdacht gedraagt, kan je beter een ander plekje opzoeken.

Om te voorkomen dat iemand iets in je drankje doet de volgende tips:

  • Je hand op je glas houden
  • Je drankje niet drinken als het een andere smaak heeft gekregen
  • Je rietje door een bierviltje steken en dat op je glas leggen
  • Je drankje met ijsblokjes drinken, want zodra deze zinken, is er wat in je drankje gedaan
  • Je drankje altijd zelf meenemen en nooit ergens laten staan

Wat moet je doen als je gedrogeerd bent?

Denk jij dat je gedrogeerd bent of heeft je kind hiermee een nare ervaring? Dan is het altijd goed om hier aangifte van te doen bij de politie. Het controleren van bultjes of prikplekken op je lichaam is belangrijk en je kan ook een urinetest doen bij de huisarts op sporen van GHB. Doe dit snel, want binnen twaalf uur kan de drugs al uit je lichaam zijn. Daarnaast kan je ook de camerabeelden aanvragen van de club of kroeg waar je geweest bent, zodat de dader mogelijk opgepakt kan worden.

Bron / NOS Stories, Parool, Volkskrant

Roos ParlevlietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden