Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom we in Nederland geen vakantiefoto’s van de Oranjes mogen delen

waarom-we-in-nederland-geen-vakantiefotos-van-de-oranjes-mogen-delen.jpg

Het is je vast weleens opgevallen dat er in de Nederlandse pers eigenlijk geen vakantiefoto’s van de Oranjes voorbij komen, terwijl er bij de Oosterburen juist wél regelmatig vakantiekiekjes van onze royals voorbij komen. Waarom is dat eigenlijk zo?

We leggen je hier uit hoe het precies zit met de mediacode van de Oranjes.

Vakantiefoto’s van de Oranjes

In de Duitse pers kwamen er afgelopen weekend aardig wat vakantiekiekjes van de Oranjes voorbij. Zo konden we onder andere zien hoe koningin Máxima in bikini op een jacht probeerde te klimmen, terwijl koning Willem-Alexander haar een zetje gaf. Dit soort taferelen laten ons de ‘menselijkheid’ van de Oranjes zien, maar toch is het niet de bedoeling dat de Nederlandse pers dit soort kiekjes vervolgens ook deelt. Er was ook geen enkele Nederlandse krant of nieuwssite die zich aan deze vakantiekiekjes waagde en dat heeft alles te maken met de zogeheten ‘mediacode’ die er in Nederland geldt.

Lees ook: Willem-Alexander en Máxima reageren op verbreken van coronaregels

Mediacode

Deze mediacode is in 2005 door koning Willem-Alexander zelf bedacht en houdt eigenlijk heel simpel gezegd in dat de koninklijke familie ook recht heeft op een privéleven. De pers mag dan ook geen foto’s en beeldmaterialen delen van het koningshuis in privé-sferen, dus ook niet van de Oranjes op vakantie. In ruil daarvoor nodigt het koningshuis de pers uit om wél aanwezig te zijn bij officiële fotomomenten, zoals in de zomer in de paleistuin of in de winter in het Oostenrijkse Lech. Media die zich netjes houden aan de mediacode worden hier dus voor uitgenodigd, maar media die dit niet doen worden tijdens dit soort mediamomenten geweigerd. Als de inbreuk op de privacy dusdanig hoog is, kan de betreffende krant of nieuwssite zelfs voor de rechter worden gesleept en bijvoorbeeld veroordeeld worden tot het betalen van een boete.

Waarom in Duitsland wel?

Dat de Nederlandse pers uitkijkt met het delen van vakantiefoto’s van de Oranjes, is dan ook niet zo gek. Dat de Duitse pers wél ongestraft vakantiekiekjes van de Oranjes mag delen, heeft alles te maken met het feit dat er in het buitenland geen mediacode geldt. De Duitse pers is dus vrij om de kiekjes te delen, maar de Nederlandse pers mag hier verder niks mee.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Koninklijk Huis
Beeld | Brunopress

Ook interessant