Echt herfstweer: dit is de weersvoorspelling voor oktober Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nazomer of herfstweer: dit is de weersvoorspelling voor oktober

Na een zomer die gevuld was met lekkere dagen werd het in september een stuk wisselvalliger. Hoewel het lastig is om een weersvoorspelling te doen voor een hele maand, doen verschillende weerstations toch een poging. Dit is de weersvoorspelling voor oktober.

Dat september bijna afgelopen is, betekent dat de herfst nu echt van start gegaan is. Maar gaan we dat ook terugzien in het weer, of kunnen we toch nog genieten van wat warmere en fijne dagen?

Wisselvallige septembermaand

Denk je terug aan september, dan denk je terug aan een wisselvallige maand. Regen, zon, kou en warmte. Het is allemaal voorbij gekomen. Regionaal viel er maar liefst 200 tot lokaal 240 millimeter regen deze maand. En dat is een behoorlijke bak water. Ter vergelijking: 79 millimeter is in september gemiddeld volgens Weeronline.

Weersvoorspelling voor oktober

Dan naar de maand waar het om gaat: oktober. Waar september fris eindigt, begint oktober relatief zacht. Met temperaturen die uitkomen rond de 17 graden is het eigenlijk heel normaal voor de tijd van het jaar. Maar het blijft wisselvallig met vooral aan de kust kans op tientallen millimeters regen. Vanaf 3 oktober kunnen we de invloed van orkaan Fiona gaan zien. De restanten hiervan lijken begin oktober Europa te bereiken, waardoor relatief warme lucht onze kant opkomt. Dit betekent dat de temperatuur begin oktober rond een graad of 18 blijft hangen, maar ook uitschieters van dik boven de 20 graden zijn mogelijk. Hoe warm het precies wordt is lastig om te zeggen, want dat is afhankelijk van de orkaan.

Herfstweer in oktober

Na het zachte begin van de herfstmaand, slaat het weer toch om. Vanaf 10 oktober kunnen we regelmatig storingen verwachten, waardoor het niet droog blijft. Het kan zelfs natter worden dan normaal, met af en toe een flinke regenbui. En ook de temperatuur zal iets gaan zakken, maar dat is ook iets wat bij de tijd van het jaar hoort. Toch geeft Weer.nl een lichtpuntje: het water van de Noordzee is nog relatief warm. Dit betekent dat er bij de juiste windrichting toch sprake kan zijn van wat fijne warme lucht in ons land. En de maand eindigt goed met soms zelfs nog 17 of 18 graden. Perfect voor een fijne wandeling!

Eerste nachtvorst

Normaal gesproken krijgen we in oktober ook al wel te maken met de eerste nachtvorst. En hoewel er in september al vorst aan de grond was, zijn er nog geen temperaturen onder het vriespunt geweest. Die kans neemt wel toe naarmate we verder oktober ingaan. Dit komt vooral doordat de nachten dan ook langer duren en de temperatuur dus langer laag blijft. Weerplaza denkt dan ook dat we ergens tussen 5 en 15 oktober de eerste vorst kunnen meten, met als voorwaarde dat er een hogedrukgebied in de buurt van ons land komt te liggen. Even afwachten dus of we ook alweer moeten krabben.

Bron | Weer.nl, Weerplaza

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden