Na zoveel vakantiedagen kom je volgens onderzoek pas echt tot rust Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Na zoveel vakantiedagen kom je volgens onderzoek pas écht tot rust

De meeste werknemers in Nederland moeten zich aan het aantal vakantiedagen dat de baas vaststelt houden. Maar hoeveel dagen hebben we nodig als we écht tot rust willen komen? Daar werd onderzoek naar gedaan.

Verleng die vakantie van dit jaar maar vast.

Aantal vakantiedagen om tot rust te komen

Even een weekje vakantie en verwachten dat je daarna weer uitgerust terug op werk verschijnt: het is een onrealistische verwachting, als we HR- en payrolldienstverlener SD Worx moeten geloven. Zij deden namelijk onderzoek naar de vraag hoeveel vakantiedagen je nou nodig hebt om écht tot rust te komen. Hoewel dat per land verschillend blijkt te zijn, is het antwoord voor Nederlanders een stuk hoger dan je waarschijnlijk denkt.

Voor dit onderzoek deed het bedrijf navraag bij ruim 10.000 werkende Europeanen. Mensen uit het Verenigd Koninkrijk gaven hierbij aan het minst aantal dagen nodig te hebben: na 8,5 vakantiedagen voelen zij zich weer helemaal opgeladen en relaxed. Finland stak met kop en schouders boven de resultaten uit: werknemers uit dit land gaven aan meer dan een maand vakantie nodig te hebben om echt tot rust te komen.

18 vakantiedagen

Nederlanders hangen er een beetje tussenin, met 18 vakantiedagen. Dit is de tijd die wij gemiddeld nodig hebben om met een relaxed en opgeladen gevoel terug te keren naar kantoor. Belangrijk om te onthouden is dat het gaat om een gewenst aantal vakantiedagen - uiteindelijk moeten veel werknemers zich toch aan het aantal dat de baas bepaalt houden.

Werk loslaten op vakantie

Het onderzoek werd gestart om de werk-vakantiebalans onder Europese werknemers op te maken. Kunnen zij werk loslaten op het moment dat ze aan het strand liggen of genieten van een staycation? Volgens SD Worx gaat dat bij tweederde van de ondervraagde personen prima, terwijl eenderde de werkstress mee op vakantie neemt. Van mail checken tot in de gaten houden of je collega die ene deadline heeft gehaald: op die manier heb je waarschijnlijk nog véél meer vakantiedagen nodig om echt tot rust te komen.

Bron | Metronieuws

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden