big ben Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Na vijf jaar is de opgeknapte Big Ben weer te bewonderen (en te horen)

Wie binnenkort een tripje naar Londen maakt, heeft geluk: na een restauratie van vijf jaar is de Elizabeth Tower weer in volle glorie te bewonderen. Vanaf zondag zal de opgeknapte Big Ben als vanouds elk kwartier luiden.

Het mocht even duren, maar na vijf jaar renoveren is de Elizabeth Tower, de toren waarin de Big Ben zich bevindt, weer zonder steigers te zien. Goedkoop was het niet: het opknappen van de Londense toren kostte maar liefst 90 miljoen euro.

Elk kwartier te horen

Sinds augustus 2017 werd de Elizabeth Tower gerenoveerd. Inmiddels zitten de renovatiewerkzaamheden erop en is de klokkentoren weer zonder steigers te bewonderen én te beluisteren. Vanaf zondag 11.00 uur – 12.00 uur Nederlandse tijd - is de Big Ben weer elk kwartier te horen. Dat gebeurt op een bijzondere dag: het is namelijk Remembrance Sunday, een dag waarop de slachtoffers van de twee wereldoorlogen en andere conflicten herdacht worden. De klok slaat dan elf keer, waarna twee minuten stilte wordt gehouden. Bijzonder: ter nagedachtenis van de in september overleden koningin Elizabeth zal een foto van haar op de toren worden geprojecteerd. De afgelopen jaren werd de Big Ben alleen op heel speciale momenten geluid, bijvoorbeeld op oudejaarsavond en tijdens de begrafenis van koningin Elizabeth.

Drie keer zo duur

De Elizabeth Tower was hard toe aan een opknapbeurt. Zo was het uurwerk van de Big Ben roestig, lekte het dak en moesten de muren gerenoveerd worden. Ook werd in de toren een lift geïnstalleerd en werd de wijzerplaat voorzien van led-lampen. De verbouwing duurde langer dan verwacht, en ook de kosten vielen een stuk hoger uit. Drie keer zoveel, om precies te zijn. Maar na vijf jaar mag het resultaat er zijn.

Elizabeth Tower bezoeken

Wil je de opgeknapte Elizabeth Tower van binnen bewonderen? Dan moet je nog even geduld hebben. Vanaf 2023 is de toren ook toegankelijk voor toeristen. Nu is dat alleen mogelijk voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. In 2012 werd de toren omgedoopt tot Elizabeth Tower, omdat koningin Elizabeth toen haar 60-jarig jubileum op de troon vierde. Daarvoor werd het de Clock Tower genoemd.

Bron | AD, RTL Nieuws

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden