null Beeld

Muziek in 8D luisteren, hoe werkt dat precies?

Heb jij de laatste tijd ook

van muziek in 8D? Dit fenomeen bestaat al langer, maar is ineens weer populair. Luister je de muziek normaal, dan lijkt er niks bijzonders mee aan de hand. Maar met een koptelefoon op lijkt de muziek om je heen te draaien. We leggen je uit hoe dit precies werkt.

3D dat kennen we wel, maar 8D? Dat gaat toch wel een stap verder. Hierdoor worden je hersenen voor de gek gehouden.

Geluid van meerdere kanten

Deze 8D audiovorm staat eigenlijk voor 'binaurale audio' en werd al een eeuw geleden uitgevonden. Muziekproducent Wessel Oltheten legt aan NU.nl uit dat dit eigenlijk een vorm van 3D-audio is, waarbij de muziek met een koptelefoon op van alle kanten lijkt te komen. Dit kan eigenlijk niet echt, omdat je alleen van links, rechts en in het midden geluid kunt horen. Neuropsycholoog Rebecca Schaefer bevestigt dit. Volgens Shaefer kunnen mensen geluiden van links en rechts goed plaatsen, maar bijvoorbeeld geluid van voor of achter horen we minder goed. Met 8D worden je hersenen dus eigenlijk voor de gek gehouden.

Dit is hoe het werkt

Wanneer je muziek in 8D wil luisteren wordt er een simulatie toegepast. Door gebruik te maken van de akoestiek en echo’s in je gehoorschelp en je hoofd lijkt het alsof het geluid overal vandaan komt. Dat kun je een beetje vergelijken met het 3D-effect bij een film. Daarbij worden twee beelden subtiel verschoven, waardoor je niet twee beelden ziet, maar één nieuw beeld waarin je hersenen diepte zien, legt Schaefer uit. Muziekproducent Oltheten legt daarnaast uit dat je bij het mixen van geluid in de computer de tonen coördinaten kunt meegegeven. Hierdoor kun je dus bepalen waar je de luisteraar bepaalde geluiden hoort. Dit is dus niet echt het geval, maar voor je hersenen lijkt het geluid van bepaalde plekken te komen.

Lees ook: Hierdoor krijg je kippenvel als je naar mooie muziek luistert

Nadeel van 8D muziek

In 8D naar muziek luisteren kan een leuke ervaring zijn, zeker als je het voor het eerst hoort. YouTube en Spotify staan er dan ook vol mee. Toch kunnen sommige mensen er ook duizelig van worden en is het volgens Oltheten vermoeiend voor je hersenen om constant het geluid dat overal vandaan lijkt te komen te interpreteren. Het is dus vooral leuk voor het vermaak, maar het voegt volgens de muziekproducent verder niks toe aan de kwaliteit van de muziek. Dus geen zorgen als je ook zo’n linkje naar 8D muziek doorgestuurd kreeg, maar het eigenlijk helemaal niks vond. Het wordt als we Oltheten moeten geloven niet de toekomst.

Ben je benieuwd geworden en heb je nog geen muziek in 8D geluisterd?

gaat de laatste tijd viral, maar je kunt ook op jouw favoriete liedje zoeken met '8D' erachter. Grote kans dat er een 8D-versie van is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden