Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zo slecht is multitasken voor je productiviteit

dit-is-het-nadelige-effect-van-multitasken-op-je-productiviteit.jpg

Tijdens het koken nog wat mails beantwoorden of tijdens het werken ondertussen ook wat telefoontjes plegen. Zelfs tijdens het opruimen van het huis zijn we vaak nog druk in de weer met andere dingen. En ondanks het eeuwenoude fabeltje dat vrouwen beter zouden kunnen multitasken werkt dit toch niet per se in ons voordeel. Het effect van multitasken is namelijk niet zo positief voor je productiviteit. 

Overigens is het inmiddels al bewezen dat ook vrouwen niet echt kunnen multitasken.

Echt multitasken bestaat niet

Hoewel in een onderzoek van Psychologie Magazine twee derde van de Nederlanders aangaf goed te kunnen multitasken, blijkt dit toch meer grootspraak dan werkelijkheid. De meeste mensen denken dat ze zo’n drie dingen tegelijk kunnen doen, maar toch wordt dit in de praktijk ontkracht. Dat komt simpelweg omdat je brein dit niet kan. En ja, dat geldt dus ook voor multitasken bij vrouwen. Wanneer we bezig zijn met multitasken zijn we eigenlijk aan het switchtasken.

Jelmer Borst, promovendus aan de Rijksuniversiteit van Groningen, legt uit dat het werkgeheugen in je hersenen namelijk maar één ding tegelijk kan verwerken. Ook Paul Kirschner, universiteitshoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie, concludeert in zijn onderzoek dat je hersenen geen twee dingen tegelijk kunnen doen als je hierover moeten nadenken. 

Het effect van multitasken op je productiviteit 

Ondanks dat het schakelen tussen verschillende taken bij veel mensen snel gaat, namelijk in enkele seconden, heeft dit ‘multitasken’ wel een negatief effect op je productiviteit. Tijdens het werken aan een project ondertussen mailtjes beantwoorden of een snel belletje plegen lijkt misschien efficiënt, maar het zorgt ervoor dat je sneller fouten maakt. En dat haalt je productiviteit weer naar beneden. Misschien heb je het zelf ook weleens meegemaakt. Doordat je twee dingen tegelijk deed, scheef je allerlei onsamenhangende zinnen. Of stuurde je per ongeluk je mailtje naar de verkeerde persoon. Door het schakelen tussen verschillende handelingen, ben je meer tijd en energie kwijt. Niet alleen omdat je je foutjes weer moet recht zetten, je verliest ook je focus.

Lees ook: Déze onbewuste gewoontes kunnen ervoor zorgen dat je thuis minder productief werkt

Sneller vermoeid

Wanneer je denkt jezelf te slim af te zijn met multitasken, ben je dus eigenlijk je productiviteit aan het tegenwerken. Daarnaast zorgt dat schakelen er ook voor dat je hersenen sneller vermoeid raken. Je bent hierdoor langer bezig met al je taken dan wanneer je alles een voor een zou doen. Volgens hoogleraar Daniel Levitin van de Canadese McGill University doet een multitasker er zelfs zo’n twee keer langer over dan een singletasker.

Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat je hersenen door veel multitasken ook het vermogen om te focussen verliezen. Wanneer je allerlei dingen tegelijk wil doen, is het voor je brein steeds moeilijker te onderscheiden waar de prioriteit ligt. Zo kan steeds je telefoon checken tijdens het werken zorgen dat je hersenen niet meer begrijpen dat dat grappige kattenfilmpje niet even belangrijk is als dat project voor werk. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NPO Focus, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant