null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Muggen zijn vooral ’s nachts actief: waarom zijn het zulke nachtbrakers?

Lig je net lekker weg te doezelen, hoor je ineens dat irritante gezoem om je hoofd: een mug. De beestjes kunnen je ’s nachts behoorlijk wakker houden en te grazen nemen, terwijl je ze overdag nauwelijks ziet. Waarom is dat eigenlijk? We leggen je uit waarom muggen ’s nachts zo actief zijn. 

En heb je overdag dan geen prikgarantie of moet je ook dan alert zijn?

Muggen zijn ’s nachts actief

Dat je muggen eigenlijk overdag weinig tegenkomt en je vooral ’s nachts gestoken kunt worden, komt omdat het nachtdieren zijn. Overdag rusten de insecten vaak uit, zodat ze tegen het schemeren aan de slag kunnen. Daarnaast zijn muggen gevoelig voor uitdroging en kunnen ze niet zo goed tegen droge lucht. Omdat de lucht ’s nachts vaak vochtiger is, zijn muggen vooral dan actief. Ook zijn er in de nacht minder vijanden voor muggen, omdat de meeste dieren dan slapen. Ook zijn wij mensen natuurlijk een makkelijkere prooi als we al diep naar dromenland zijn vertrokken, dan wanneer we overdag in beweging zijn.

Overdag gestoken

Helaas betekent dat niet dat je alleen ’s nachts last kunt hebben van muggen. Ook overdag kun je namelijk gestoken worden. Dat hangt af van de muggensoort. Er zijn namelijk ook muggen die juist overdag het actiefst zijn. Aangezien er in Nederland al ruim duizend muggensoorten zijn, zijn er dus ook redelijk wat soorten die overdag rondvliegen. Aangezien er overdag meer droge lucht is, vinden sommige muggensoorten die overdag actief zijn het het prettigste om bij een waterrijk of moerasachtige gebied rond te zwermen. Die plekken kun je dus het beste vermijden als je overdag niet gestoken wil worden. Mocht je toch in de buurt van een moeras of water komen, bescherm jezelf dan goed tegen de stekende insecten.

Lees ook: Waarom de één lek geprikt wordt en de ander geen last heeft van muggen

Alleen oppassen voor de vrouwtjes

Hoewel we bij muggen vaak direct aan die vervelende jeukende muggenbulten denken, zijn er slechts dertig soorten die steken. De rest van deze insecten leven heel vreedzaam. Daarnaast zijn het alleen de vrouwtjesmuggen die ons steken. Dat doen ze om bloed te verzamelen, waarin voedingsstoffen zitten die ze nodig hebben voor het leggen van eitjes. De mannetjesmuggen leven op de nectar van bloemen en laten ons dus liever met rust.

Bron | Quest, Viadomo

Beeld | Getty Images

null Beeld

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal 'm in de winkel.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden