Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

De heide staat weer in bloei: dít zijn de mooiste heideroutes van Nederland

mooiste-heideroutes-nederland.jpg

De heide kleurt weer vol op paars. En dat levert een prachtig plaatje op dat je op meerdere plekken in Nederland kunt bewonderen. Maar wees er snel bij, want die intense kleur, die vervaagt binnenkort weer. We hebben de mooiste heideroutes door het hele land voor je op een rijtje gezet.

Van wandelroutes tot fietstochten: híer spot je de mooiste paarse velden. 

De mooiste heideroutes van Nederland op de Veluwe 

Bij de heide denk je misschien direct aan het natuurgebied van de Veluwe in Gelderland. Dit is een van de bekendste plekken waar je de mooiste heideroutes kunt bewandelen. Zo is er de Veluwezoom-Posbank, een heuvelachtig landschap vol paarse velden die de stevige klim en daling tijdens deze route zeker waard zijn. Op de website van Natuurmonumenten vind je een wandelroute uitgestippeld door de boswachter, maar je kunt ook de NS-wandelroute door het Nationaal Park Veluwezoom proberen, waarbij je over de Koningsheide wandelt. Daarbij loop je vanaf het station in Dieren naar het station in Rheden of Velp. 

Deelerwoud en Grote Veld in Gelderland 

De Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom zijn misschien wel de bekendste heideroutes van Nederland. Wil je iets meer rust? Ga dan naar het Deelerwoud dat tussen deze twee gebieden in ligt. Ook hier vind je eindeloze heidevelden. Daarnaast kun je in Gelderland ook de heideroute door het Grote Veld maken. Grote kans dat je hier ook nog een hele hoop grazende schapen tegenkomt. 

De Sprengenberg en Buurserzand in Overijssel 

Niet alleen in Gelderland zijn er prachtige paarse heideroutes te bewandelen, ook in Overijssel kun je de heuvels van Sprengenberg in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug bewandelen. Ook hier kom je niet alleen heide tegen, maar ook schapen en Schotse hooglanders. Ook is dit de enige plek waar de korhoen nog rondloopt. Van lange tot korte routes en van wandelen tot fietsen: er zijn een hele hoop verschillende mooie heideroutes in dit gebied. 

In Overijssel kun je ook een wandelroute door Buurserzand maken. Hier loop je door het bos en over de open heidevlaktes en kun je met lekker weer zelfs even pootjebaden in het Buursermeertje. 

Kampina in Noord-Brabant 

Ook in Noord-Brabant kun je de heide tijdens een wandel- of fietstocht ontdekken in het natuurgebied Kampina. De heidevelden zijn een stuk bescheidener dan de knal paarse Posbank, maar daardoor niet minder mooi. Daarnaast is het hier vaak een stuk rustiger dan bij de andere heidegebieden. 

Lees ook: Wandelen in Nederland: de mooiste plekjes in alle twaalf provincies

Koonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant 

Ook in de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant zijn in augustus en september paarse heidenvelden te bewonderen. Daarnaast is de kans groot dat je op een zonnige dag nog een paar hagedissen tegenkomt in het zand. 

De Utrechtse Heuvelrug

Ook in Utrecht kun je een paar mooie heideroutes bewandelen. Op de Utrechtse Heuvelrug kun je bijvoorbeeld van de paarse bloeiende heide genieten. Wandel door de Kaapse Bossen of maak een kortere wandeling met het Rondje Helenaheuvel. Doordat het wandelpad halfverhard is zonder drempels is dit een perfecte heideroute voor een rolstoel, wandelwagen of buggy. Let wel op: er zijn een aantal stevige hellingen onderweg, waardoor begeleiding voor een extra duwtje handig kan zijn. 

Fochteloërveen in Friesland en Drenthe

Naast paarse heidevelden kun je in het Fochteloërveen ook kraanvogels zien. Sinds een paar jaar broeden ze er zelfs. Daarnaast zijn er ook nog een hoop andere vogelsoorten te bewonderen, waardoor dit een hele leuke route voor vogelliefhebbers is. 

Heideroutes in Limburg

In het Nationaal Park de Maasduinen in Limburg vind je de Bosserheide. Hier bloeien prachtige paarse heide waar je langs kunt wandelen of fietsen. Het gebied ligt in de buurt van Reindersmeer waar je ook langs kunt gaan. Op de Mookerheide in Limburg heb je prachtig zicht op paarse heide, de Mookerschans en het jachtslot. Ben je slecht ter been? Dan is de Brunssumerheide in Limburg de ideale route om vanaf het beleefpad toch van de paarse bloeiende heidevelden te kunnen genieten. 

Bron | Roomed, Natuurmonumenten, Frankwandelt.nl, NS
Beeld | Getty Images

Ook interessant