null Beeld

Mooie vakantiefoto’s maken met je mobiel? 5 goede tips!

Een te donkere zonsondergang. Een palmboom die uit het hoofd van je liefde steekt. Overbelichte witte stranden. Willen we niet! Mooie herinneringen aan de vakantie, dát willen we. En die schiet je zo met je mobiel of camera. Hierbij vijf goede tips! 

Speel met perspectief

Een verandering van perspectief maakt een foto vaak net even spannender of interessanter. Neem de tijd om het object te bekijken. Zak vervolgens eens door je hurken en kijk wat er verandert qua licht en focus. Of ga op de grond liggen en schiet je foto van onderaf. De 'regel van derden' is een eenvoudige compositietruc: plaats het belangrijkste object niet in het midden, maar op een derde van het beeld. Hierdoor wordt de foto boeiender dan een rechttoerechtaanvakantiekiekje.

Wees origineel

Iedereen maakt dezelfde foto's van de Eiffeltoren of de Sagrada Familia. Focus eens op een detail van een gebouw of de omgeving. Zo vermijd je de klassieke 'duw de Toren van Pisa om' - foto en heb je toch een mooie herinnering aan de plek. Tip: maak een foto van een van de vele fotografen op een drukke toeristische locatie.

Kies je tijdstip

De mooiste foto's maak je vroeg in de morgen, als de zon opkomt, of juist wanneer de hemel roze-rood kleurt aan het einde van de dag, vlak voor de zonsondergang. Dit noemen ze ook wel de golden hours. De sfeer en contrasten die je foto's meekrijgen zijn ongekend. Houd wel rekening met de stand van de zon: tegenlicht en overbelichting zijn funest voor je foto. Zorg ervoor dat het licht in elk geval niet direct in je lens schijnt.

Strike a pose?

Een heel album vol selfies met steeds hetzelfde, glimlachende 'fotogezicht' is nogal eentonig. Probeer niet te veel te poseren, dan wordt 't veel leuker en 'echter'. Schiet de foto's op onverwachte momenten en breng wat spontaniteit en actie in beeld. Wil je toch ook wat geposeerde foto's? Denk ondertussen aan iets heel grappigs of sexy's en je krijgt gegarandeerd een mooie twinkeling in je ogen. Tip voor een flatterende pose op je strandbedje: buig je benen één kant op, een beetje van de camera af. Zo trek je je huid strak en zie je niets van een cellulite.

Less is more

Niemand zit te wachten op een fotopresentatie van een uur (herinner je je nog de slaapverwekkende dia-avondjes van vroeger?). Houd je fotoverslag binnen de perken, dan blijft het ook later leuk om herinneringen op te halen. Tip: bekijk aan het einde van elke vakantiedag welke foto's je wilt houden en verwijder de rest. Heb je meteen ruimte voor nieuw materiaal.

Tot slot: zorg dat je, voordat je op vakantie gaat, weet wat je toestel of de camera op je telefoon allemaal kan. Dat maakt het fotograferen nog leuker.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden