Een oversteekplaats op de weg. Beeld Getty Images/fStop
Beeld Getty Images/fStop

Mooi initiatief: gemeente Dronten legt dementievriendelijke route aan

Voor mensen die lijden aan dementie worden dagelijkse handelingen steeds minder makkelijk uit te voeren. Een korte wandeling kan door het vergeten van de juiste route lastig worden. Gemeente Dronten heeft daar iets op bedacht: er is een straat aangelegd die speciaal is aangepast voor mensen met dementie.

De route begint bij een lokaal verzoringshuis en loopt naar het winkelcentrum. Voor dit initiatief nam de gemeente contact op met inwoners die aan dementie lijden, schrijft Omroep Flevoland. Uit een vragenlijst bleek dat zij behoefte hebben aan een rustige, herkenbare en veilige weg in hun woonplaats. En daar heeft de gemeente met dit initiatief voor gezorgd.

Herkenbare geuren en kleuren

De dementievriendelijke route is goed te herkennen. Op de route staan minder borden, is een aparte fietsstrook en zijn duidelijke oversteekpunten. Op vier plekken is een bankje geplaatst waar mensen even uit kunnen rusten. Deze hebben een felle kleur, zodat ze herkenbaar zijn. Kleuren en geuren zijn voor mensen met dementie belangrijke ijkpunten. Wilma Herms van het Alzheimer Café in de gemeente vertelt tegen de lokale omroep dat ze hoopt dat er nog bloemen bijkomen op de route. Dit omdat deze de herkenning van geur stimuleren en het pad nog fijner maken. “Het is toch wel heel fijn dat ze herkenbare punten hebben.”

De dementievriendelijke route is een pilot van de gemeente.

Dit gebeurt in het brein bij dementie

Eén op de vijf mensen krijgt dementie, blijkt uit dit dossier over dementie in Margriet. Bij dementie tast het rationele deel van het brein aan en daarmee het rationele geheugen. Denken, kiezen en beslissen gaan stukje bij beetje achteruit. Het emotionele deel blijft wel functioneren en basis-gevoelens als blijdschap, angst en woede blijven bestaan. Gedrag komt steeds meer tot stand via verwerking van prikkels via het emotionele brein.

Alles wat de zintuigen prikkelt – kleur, geluid, geur, beeld én motoriek, doen een appèl op wat in het emotionele brein is ontstaan en bewaard is gebleven – kan je herinneringen oproepen die op cognitief niveau niet meer naar boven komen. Beproefde pikkels zijn onder meer dansen of praten over huisdieren.

Wil je meer weten over dementie, en hoe je omgaat met mensen die deze ziekte hebben? Lees ook: Omgaan met dementie: de deskundigen aan het woord.

RedactieGetty Images/fStop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden