Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Meer last van een slechte adem met een mondkapje? Dit kun je eraan doen

kan-je-mondkapje-de-oorzaak-zijn-van-een-slechte-adem.jpg

Nu we verplicht zijn om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen, worden we ineens veel meer geconfronteerd met onze eigen adem. Hierdoor kan het lijken alsof je ineens een veel slechtere adem hebt dan normaal gesproken, maar dat is zeker niet het geval.

Merk jij dat het nogal stinkt onder je mondkapje? Isabelle Mertens, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging voor mondhygiënisten, geeft een paar belangrijke tips tegen een slechte adem.

Oorzaak van slechte adem

Volgens Mertens wordt een slechte adem vaak veroorzaakt door bacteriën die zwavelzuur produceren, of door een tandvleesontsteking. “Mensen denken vaak verkeerdelijk dat slechte adem uit de maag voorkomt, terwijl de oorzaak meestal in de mond te vinden is.”

Lees ook: Zes onverwachte oorzaken die kunnen zorgen voor een slechte adem

Tips tegen slechte adem

Als je hier last van hebt, dan kun je volgens haar het beste de volgende tips opvolgen:

  • Poets twee keer per dag minimum twee minuten je tanden tot tegen je tandvlees
  • Poets ook goed tussen de tanden, met bijvoorbeeld flosdraad.
  • Gebruik een tongschraper. Hiermee ga je van achter op je tong van voren schrapen. Er komt dan vaak een witte aanslag van je tong, waarin de zwavelproducerende bacteriën zitten.
  • Gebruik mondwater: dit kan je een frisse adem geven, maar hou er wel rekening mee dat het de oorzaak van een slechte adem niet kan oplossen.

Mondkapje wassen

Een andere reden waarom het kan lijken dat je adem meer stinkt nu je regelmatig een mondkapje draagt, is dat het mondkapje zelf ook kan gaan stinken. Als je het mondkapje niet vaak genoeg wast, kunnen de bacteriën van je huid en adem zich ophopen en nare geurtjes veroorzaken. Dat is vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk: een mondkapje moet na iedere draagbeurt op minimaal zestig graden gewassen worden. Doe je dit niet, dan beschermt het niet meer voldoende tegen het coronavirus.

Andere ongemakken van het mondkapje

Een mondkapje kan trouwens nóg een ongemak met zich meebrengen. Als je het mondkapje langere tijd moet dragen, dan kun je pijn krijgen aan je oren. Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen met de hulp van twee haarspeldjes. Het enige wat je hoeft te doen is de elastieken met speldjes in je haar vastmaken, in plaats van dat je de elastieken achter je oren klemt. Dit zit stukken lekkerder en voorkomt ook nog eens de flaporen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VRT
Beeld | iStock

Ook interessant