MT46 M46 Lezen Kijken Luisteren Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Moment voor jezelf? Dit zijn de fijnste boeken, series en tv-programma’s

De lekkerste lees-, kijk- en luistertips vind je hier.

MT46 M46 Lezen Kijken Luisteren Beeld

Net verschenen

Een levenslange kwellingroman John Boynes

Roman | De jongen in de gestreepte pyjama was een enorme bestseller. In de opvolger, het al even hartverscheurende Toen de wereld brak, volgen we Bruno’s zus Gretel die in Londen woont. Door de komst van een nieuw, negenjarig buurjongetje merkt zij dat ze de gruwelijke herinneringen aan haar jeugd als kind van een nazikampcommandant niet langer kan verdringen.
€ 22,99 (Ambo | Anthos).

Hoe maak (en houd) je vrienden?

Non-fictie | Vrienden hebben is belangrijk. Het houdt je zelfs gezond, maar niet elke vriendschap houdt een leven lang stand. Net als in de liefde heeft het slagen van een vriendschappelijke band te maken met je eigen hechtingspatroon en emotionele bagage. Relatietherapeut Marisa Franco legt in haar boek Volwassen vriendschap uit hoe je een duurzame vriendschapsrelatie begint en (onder)houdt.
€ 24,50 (Volt).

In de camper met Esther

Non-fictie | Esther Verhoef is dol op Frankrijk. Dankzij haar handige echtgenoot ontdekte ze onlangs de geneugten van een (zelfgebouwde) camper. Niet langer over de snelwegen jakkeren, maar rustig via B-weggetjes; je bed heb je immers bij je. Hoe verrassend anders Frankrijk zich voor hen ontvouwt, lees je in Op de bonnefooi door Frankrijk, met als toegift een heerlijk spannend verhaal met een verrassende twist.
€ 17,99 (Ambo | Anthos).

MT46 horizontale lijn oranje Beeld
MT46 M46 Lezen Kijken Luisteren Beeld

3x Nederlands-Indië

 1. Over het ‘Indische zwijgen’ doorbreken
  In deze Indische familieroman, die anderhalve eeuw en vier generaties omspant, inclusief onze koloniale geschiedenis, hoopt Emma het eeuwige ‘Indische zwijgen’ van haar hoogbejaarde moeder eindelijk te doorbreken.
  Het wit tussen de regels door Barbara van der Kruk € 25 (Prometheus).
 2. Over een oorlogstrauma
  Veel tweedegeneratievrouwen van Indische en Molukse komaf kampen met de gevolgen van het oorlogstrauma van hun ouders. Dit boek staat vol informatie, herkenning en tips voor heling.
  Indische roots door Joyce Beckker € 22,50 (joycebeckker.nl).
 3. Over de zoektocht van Thom Hoffman
  Rijsttafels, wajangpoppen en zijn lievelingsgrootmoeder, dat was het sepiagekleurde beeld dat acteur Thom Hoffman had van Nederlands-Indië. Maar was het wel zo mooi?
  Indië, betovering en desillusie door Thom Hoffman € 29,99 (Meulenhoff).
MT46 horizontale lijn oranje Beeld
MT46 M46 Lezen Kijken Luisteren Beeld

Album

Doei, herfstdip! Tegen de zonnige muziek van het duo Young Gun Silver Fox zijn weinig herfstdips bestand. De Amerikaanse zanger/toetsenist Andy Platts (young gun) en de wat oudere Britse gitarist/producer Shawn Lee (silver fox) brengen met Ticket to Shangri-La hun vierde studioalbum uit. De band klinkt in topvorm. Hun muziek is een mix van popsoul, fijne grooves en Amerikaanse westkustmuziek uit de jaren zeventig. Dit lijkt ervoor gemaakt om elke nazomer nog flink wat maanden op te rekken.
Ticket to Shangri-La, nu verkrijgbaar.

TV

Tijd voor nostalgie

De kleine Nederlandse tv-zender ONS (bij Ziggo en Caiway in het basispakket) richt zich op vijftig­plussers en grossiert in nostalgie. Er zijn uitsluitend oude film en series op te zien, zoals De Wrekers, Tagart en Het kleine huis op de prairie. De nieuwste oude aanwinst van de zender is The Lucy show. Hierin speelt comédienne Lucille Ball een weduwe met twee kinderen. De comedyserie was tussen 1962 en 1968 te zien en maakte van de roodharige lachebek Ball destijds ‘the first lady’ van de Amerikaanse televisie.
The Lucy Show, vanaf 25 oktober elke dinsdag om 21.00 uur op ONS.

MT46 horizontale lijn oranje Beeld
MT46 M46 Lezen Kijken Luisteren Beeld

3x Nederlanders in de bios

 1. Oude liefde roest niet
  FILM Chef-kok Monica (Barbara Sloesen) groeide op in het Limburgse dorp Noorbeek, maar maakt nu furore in Amsterdam. Met haar vriend wil ze een nieuw restaurant openen. Hoewel ze alle banden met Noorbeek had verbroken, komt ze per ongeluk oog in oog met haar Limburgse jeugdliefde. Met onder anderen Manuel Broekman, Bianca Krijgsman en Nabil Aoulad Ayad.
  Kwestie van geduld, nu in de bioscoop.
 2. Met Sacha naar Rotterdam
  DOCU Als voice-over neemt oud-nieuwslezer Sacha de Boer ons in deze niet alledaagse natuurfilm mee naar het grootste havengebied van Europa: Rotterdam. De film is een ode aan de bijzondere planten en dieren die er leven. Er blijken egels, bunzingen en zelfs zeehonden en exotische wolhandkrabben te wonen.
  Wild port of Europe, nu in de bioscoop.
 3. Oscarkandidaat
  FILM De Nederlandse inzending voor de Oscars van 2023 gaat over een hecht gezin dat ontwricht raakt als de vader (Fedja van Huêt) tijdens een professionele duik niet meer bovenkomt. Moeder Merel (Thekla Reuten) ontwijkt de dood van haar man en alles eromheen.
  Narcosis, nu in de bioscoop.
Heleen Spanjaard en Ernest MarxRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden