null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Moment voor jezelf? Dit zijn de fijnste boeken, films en tv-programma's van nu

Je heerlijk even afsluiten van de buitenwereld doe je aan de hand van deze lees- en kijktips.

Net verschenen

Een romantisch wraakweekend

Thriller | Steven is een gerespecteerde docent die met ­regelmaat mooie jonge studentes verleidt. Zijn nieuwe liefde heet Ellie, die een liefdes­weekend in een afgelegen boshuis regelt. Met schokkend resultaat. De MeToo-beweging inspireerde auteur Laure van Rensburg, die ooit zelf werd aangerand, tot Een lang weekend; een wraakboek dat de een zal bejubelen en voor de ander mogelijk te ver gaat. Maar fascinerend is het.
€ 20,99 (Bruna).

Een recept voor mentale gezondheid

Psyche | Dr. Julie Smith is een ­Engelse psycholoog/vlogger die in haar boek Waarom heeft niemand me dit eerder verteld op een plezierig laagdrempe­lige manier uitleg over en ­adviezen geeft voor onze dagelijkse ups en vooral downs. ­variërend van een simpel slecht humeur tot lage eigenwaarde, van angsten tot ­depressie. Het boek levert praktisch gereedschap voor meer weerbaarheid en een ­betere mentale gezondheid.
€ 20,99 (Luitingh-Sijthoff).

Een prachtig portret van een uniek dorp

Non-fictie | Mariët Meester (1958) groeide als dochter van een onderwijzer op in de Drentse gevangeniskolonie Veenhuizen – sinds 2021 Wereld­erfgoed – die tot 1984 verboden was voor buitenstaanders. In Veenhuizen werkte je of voor justitie, of je was gedetineerd. Mariët schetst in Koloniekind een prachtig portret van haar jeugd in deze unieke enclave met eigen regels en wetten, en waar de gedetineerden deel uitmaakten van de gemeenschap.
€ 21,99 (De Arbeiderspers).

null Beeld
null Beeld

3X WOII

 1. Een beladen familiegeschiedenis
  In deze waargebeurde familiegeschiedenis worstelt een dochter van een getraumatiseerde verzetsvrouw en een Duitse arts die nazi’s behandelde, steeds meer met haar afkomst en identiteit.
  Soms sneeuwt het in april door Janneke Siebelink € 22,99 (Ambo|Anthos).
 2. Over een levensgevaarlijke vriendschap
  In deze op ware gebeurtenissen gebaseerde roman gaan twee jonge vrouwen, een uit het getto van Krakau en de andere met een comfortabel leven, een onwaarschijnlijke vriendschap aan.
  Het meisje met de blauwe ster door Pam Jenoff € 21,99 (Xander).
 3. Over een broer die iets verzweeg
  Op hun boerderij bij Apeldoorn vertelden de broers Battus en Gait graag sterke verhalen over de oorlog. Na hun dood ontdekte een neef de waarheid achter hun geschiedenis.
  De lafaard door Bas Steman € 21,99 (Nieuw Amsterdam).
null Beeld
null Beeld

TV

Feest in Maastricht

Eindelijk kan heel Nederland weer Koningsdag vieren zoals we dat gewend waren vóór corona. Dat betekent dat ook de koninklijke familie weer op pad gaat. Willem-Alexander viert zijn 55ste verjaardag in Maastricht en dat is allemaal live op tv te volgen. Dat geldt zeker ook voor het optreden van André Rieu waar de koninklijke familie halverwege de ochtend van gaat genieten op het Onze Lieve Vrouweplein. De Limburgse band Rowen Hèze sluit het feest in Maastricht af met een optreden op het Vrijthof.
NOS Koningsdag 2022, 27 april, 10.45-13.16 uur, NPO 1.

TV

Antoinette helpt

Gezonder leven. Hoe doe je dat? Presentatrice Antoinette Hertsenberg gaat vier mensen uit de volkswijk Voorstad in Deventer daarbij helpen. Ze krijgen ook hulp van de plaatselijke huisarts en een leefstijlcoach. Het idee achter dit tv-programma Beter! is het gegeven dat, vergeleken met bewoners van andere wijken, inwoners van Nederlandse volkswijken gemiddeld veertien gezonde jaren minder hebben. Antoinette onderzoekt hoe dat komt en hoe ingewikkeld het is om dit te veranderen.Beter!
25 april om 21.25 uur op NPO 1.

null Beeld
MT18 M18 Lezen kijken luisteren Beeld

Film

3x NIEUW IN DE BIOSCOOP

1. Feestje voor Elizabeth

Koningin Elizabeth zit alweer zeventig jaar op de Britse troon. Tijd voor een feestje in de vorm van een bijzondere, grappige en soms ondeugende documentaire. Deze volgt de langstzittende monarch vanaf haar jeugd in de jaren dertig tot nu. Er komen zelfs actuele homevideo’s van leden van het Britse koningshuis in voorbij.
Elizabeth, nu in de bioscoop.

2. Maestro Morricone

Hij is een van de meest legendarische componisten uit de film­geschiedenis. Ennio Morricone schreef de muziek voor talloze klassiekers. Hij overleed in 2020. In deze docu komen een aantal grootheden aan het woord. Maar ook de maestro zelf, over diens leven dat begon in Rome, waar hij als klein jongetje van zijn vader trompet moest leren spelen.
Ennio, nu in de bioscoop.

3. Onverwacht zwanger

Het is 1963. De slimme studente Anne (Anamaria Vartolomei) heeft een mooie toekomst voor zich. Ze wil haar studie afmaken en zich loswrikken van haar sociale afkomst. Maar als ze onverwacht zwanger raakt, lijkt die droom in duigen te vallen. Met haar examens in zicht wordt ze gedwongen een heftige keuze te maken.
L’événement, nu in de bioscoop.

Heleen Spanjaard en Ernest Marxredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden