Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mogen zwarte patatbakjes bij het plasticafval? Een opfriscursus!

Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) is de kwaliteit van het ingezamelde plasticafval vaak zó belabberd, dat het slecht te recyclen is. Zo scheiden we vaak de verkeerde plastic dingen. Tijd voor een opfriscursus dus! Wij maakten al drie foutjes...

Nou, lekker dan. Denken we net zo goed bezig te zijn, lezen we dat we al die plastic bakjes en zakjes misschien wel voor niks apart hebben gehouden en weggebracht. Sytske de Waart van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal stelt ons een beetje gerust. “Het inzamelen van plastic is altijd nog beter voor het milieu dan het verbranden ervan,” vertelt ze. “Door spullen van gerecycled materiaal te maken, besparen we bovendien veel grondstoffen die anders voor dezelfde producten zouden moeten worden gebruikt.”

Wat is er aan de hand?

Toch kunnen we met z’n allen wel een opfriscursusje plastic scheiden gebruiken. De kwaliteit van het ingezamelde plastic laat namelijk nogal eens te wensen over, blijkt uit onderzoek van het CPB. Omdat we vaak het verkeerde plasticafval in de plasticzak of de PMD-bak (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen, Drinkpakken) stoppen, levert dat minder milieuwinst op dan haalbaar zou zijn. Vaak is het afval ook te veel vervuild door etensresten. Neem dus even de tijd om in dit artikel te checken of je het wel goed doet! Wij deden al drie dingen verkeerd... (de verpakkingen in elkaar proppen bijvoorbeeld).

Alleen verpakkingen

Plastic is plastic, zou je denken. Maar alleen plastic verpakkingen (wel leeg natuurlijk) mogen in de plasticzak of de PMD-bak. Plastic bestek bijvoorbeeld dus niet. Een patatbakje of frikadellenbakje weer wel, want de friet of snack zat in het bakje 'verpakt'. Ook koffie- en theebekertjes kunnen bij het PMD. Grotere plastic dingen, zoals oud speelgoed, een afdekzeil of tuinstoel zijn geen verpakkingen en prop je niet in de plasticbak - die breng je naar de kringloopwinkel, of naar de milieustraat als het kapot is.

Schud leeg en schraap schoon

Schud en schraap je plastic verpakkingen leeg voordat je ze gescheiden weggooit. De verpakking hoeft niet schoon te zijn, uitspoelen is dus niet nodig. Zelf afwassen kost bovendien meer energie dan het in de recyclingfabriek kost.

Geen zwart plastic

Zwart plastic wordt door sorteerinstallaties (nog) niet herkend omdat de transportbanden waar ze op liggen ook zwart zijn. De verpakkingen komen daarom in een afvalstroom terecht die verbrand moet worden. De sorteerder moet voor die verbranding betalen. Een dure grap dus. Er worden nieuwe installaties ontwikkeld die ook zwart plastic kunnen herkennen, maar tot die tijd moeten zwarte patatbakjes en andere verpakkingen van zwart plastic bij het restafval. Je helpt de sorteerder en dus het recycleproces ermee.

Stop verpakkingen niet in elkaar

Stop een plastic verpakking niet in een conservenblik, vouw geen drinkpakken in iets van plastic en prop liever ook geen plastic verpakkingen in elkaar. Het bespaart misschien ruimte, maar het maakt het erg lastig voor de sorteermachines om de hoogwaardige en minder hoogwaardige soorten plastic van elkaar te scheiden. De Waart: "Van plastic van goede kwaliteit, zoals frisdrankflessen, worden producten gemaakt die normaal ook van plastic wordt gemaakt. Die dragen er dus daadwerkelijk toe bij dat er minder plastic hoeft te worden gebruikt. Toch kan ook plasticafval van minder goede kwaliteit (meer dan de helft van het ingezamelde plastic, red.) worden gerecycled. Van deze 'mixstroom' worden bijvoorbeeld producten gemaakt waar normaal hout of cement voor wordt gebruikt, zoals tuinmeubels en bermpaaltjes."

Gebruik een transparante zak

Gebruik een doorzichtige vuilniszak om je lege plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken in te verzamelen. Zo kan de afvalverwerker beter zien of er geen afval bij zit dat er niet in thuishoort. "Een zwarte of grijze vuilniszak kan en mag vaak wel, maar dit zou net zo goed restafval kunnen zijn dat in de verkeerde bak is beland," aldus De Waart.

Vijf twijfelgevallen

Van sommige verpakkingen is niet altijd duidelijk waar ze thuishoren. Een paar twijfelgevallen met, vooruit, één metalen instinkertje.

1. Chipszakken en koffiepakken

Plastic verpakkingen met een versmolten laagje aluminium, zoals chipszakken, koffiepakken en doordrukstrips, horen bij het restafval. Het aluminiumlaagje kan niet worden gescheiden van het plastic, waardoor het plastic niet te recyclen is, en het aluminium ook niet. Ook chipskokers gooi je in de gewone vuilnisbak. Het aluminiumlaagje in drankpakken kan wel worden gescheiden, daarom horen deze wel bij PMD.

2. Vleesschaaltjes van zacht schuim (foam)

Deze schaaltjes zijn gemaakt van polystyreen, een slecht recyclebare plasticsoort. Gooi de bakjes dus bij het restafval. Dit geldt ook voor ander verpakkingsmateriaal van piepschuim. Bij de meeste milieustraten kun je ook je piepschuim gescheiden kwijt.

3. Bioplastic

Bioplastic is een verwarrend begrip. Het kan gaan om composteerbaar kunststof, duidelijk te herkennen aan het kiemplant- of OK compostlogo. Dat moet bij het restafval! In de praktijk doet het spul er namelijk veel te lang over om te composteren. Het hoort daarom niet in de GFT-bak en al helemáál niet op je eigen composthoop. Het mag ook niet bij het plasticafval, omdat het de kwaliteit van het hergebruikte plastic verzwakt. Dus hoe idealistisch de uitvinding ook, je hebt er eigenlijk weinig aan.

Daarnaast heb je niet-composteerbaar bioplastic, zoals de plant-bottle van Coca Cola. Dit is (deels) gemaakt van plantaardige grondstoffen en chemisch gelijk aan plastic van fossiele grondstoffen en kan dus tegelijk met het andere plastic worden gerecycled. Bij PMD dus.

4. Plastic fles van klein chemisch afval

Een lege fles van een product dat als klein chemisch afval wordt gezien, bijvoorbeeld terpentine, lampenolie of thinner, gooi je in de gewone vuilnisbak. De chemicaliën trekken in het plastic, wat het ongeschikt maakt voor recycling. Zit er nog een restje in, lever de fles dan met inhoud in bij de gemeentewerf. Spoel een plastic fles niet schoon onder de kraan om hem in de gewone vuilnisbak te gooien. Dan komt de chemische rotzooi namelijk in het riool terecht en moet de rioolzuivering harder werken.

5. Deodorant- en haarlakspuitbus

Spuitbussen zijn metalen verpakkingen. Toch horen ze bij het restafval: de restjes drijfgas kunnen namelijk vonken veroorzaken in de sorteermachine. Andere (lege) metalen verpakkingen zoals blikjes doe je bij PMD. En wist je dat zelfs waxinelichtcupjes als een metalen verpakking worden gezien? Ook aluminium deksels van bijvoorbeeld kwark kunnen gescheiden worden ingeleverd.

Check het in de afvalscheidingswijzer

Twijfel je nog steeds of iets in de PMD-bak hoort? Je checkt het in de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Let op: niet in elke gemeente worden plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken gescheiden ingezameld. Check bij je gemeente hoe het er geregeld is.

Bron | Consumentenbond, Milieu Centraal

Lees ook

Op dit moment van de dag verbrand je het snelst calorieën

Het subtiele symptoom van longkanker dat iedereen zou moeten kennen

Vergeet huidkleurige beha’s, déze kleur is onzichtbaar onder witte kleding

Bekijk ook

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden