Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Moet shampoo schuimen om je haar schoon te krijgen? Zó zit dat

moet-shampoo-schuimen.jpg

De een wast z’n haar het liefst elke dag, de ander liever zo min mogelijk. Maar áls je het wast, doe je dat waarschijnlijk met een flink schuimende shampoo. Moet shampoo eigenlijk schuimen om je haar schoon te krijgen?

We zochten het voor je uit.

Sulfaten in shampoo

Je hebt het misschien weleens op de achterkant van een shampoofles zien staan: sulfaten. Dit zijn stoffen die sterk reinigen, de shampoo en het water makkelijker verspreiden over een oppervlak (in dit geval je haar) en ervoor zorgen dat shampoo lekker schuimt. De sulfaten die het meest in shampoos worden gebruikt, zijn Lauryl sulfaten (SLS), omdat deze effectief werken én goedkoop zijn. Deze stoffen vind je ook vaak terug in shampoos om vet haar te bestrijden.

Lees ook:
Is de vaat afwassen in water met veel schuim schoner?

Moet shampoo wel of niet schuimen?

Maar dan is de vraag: maakt het schuimen van een shampoo je haar ook echt schoner? Nee, helaas niet. Hoewel het misschien fijner voelt om je haar te wassen met schuim doet het niets extra’s voor de reiniging van je haar. Interessant om te weten: dat shampoo minder goed schuimt bij vet haar betekent niet dat het minder goed schoon wordt. Het vet zorgt nu eenmaal voor minder schuim. Sulfaten kunnen het haar dus goed reinigen en ontvetten, maar bij sommige mensen kan een schuimende shampoo de hoofdhuid irriteren. Als je een droge of gevoelige hoofdhuid hebt, kun je beter kiezen voor een milde of sulfaatvrije shampoo. Laureth sulfaten zijn bijvoorbeeld een stuk milder dan Lauryl sulfaten, maar ontvetten tegelijkertijd ook minder goed. Bovendien schuimen ze niet of niet zoals je gewend bent. Even wennen, maar wel beter voor je hoofdhuid, dus.

Bron | Dr. Jetske Ultee, Haarshop.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant