null Beeld

Moet je een blikje frisdrank eerst wassen voordat je eruit drinkt?

We wassen groenten en fruit voordat we het eten en we snijden het niet op dezelfde plank waar rauwe kipfilet op heeft gelegen. Sommige dingen doen we nou eenmaal omdat we weten dat het hygiënischer is. Maar moeten we een blikje frisdrank wassen voordat we het aan onze mond zetten?

FavorFlav zocht uit of dit überhaupt nodig is, want veel mensen doen dit namelijk niet.

Bacteriën

In de huidige situatie wassen we zo'n 10 keer per dag onze handen, houden we 1,5 meter afstand van elkaar en dragen we verplicht mondkapjes. We zijn meer dan ooit bezig met het op afstand houden van bacteriën. Een blikje frisdrank heeft een behoorlijke reis afgelegd voordat het in de schappen is beland. Deze zou best vies kunnen zijn. Onderzoek bevestigt dit.

Lees ook

Op naar minder afval: 10 tips voor minder plastic in de keuken

Onderzoek

De onderzoekers gebruikten 20 blikjes die zijn gekocht op verschillende plekken, zoals frisdrankautomaten, tankstations, restaurants, scholen en supermarkten. Op een paar blikjes uit een restaurantketen en uit een frisdrankautomaat vonden ze verschillende bacteriën die infecties kunnen veroorzaken. Er zijn zelfs poepbacteriën gevonden op een blikje van het tankstation.

Blikje wassen

De vraag is natuurlijk of je er daadwerkelijk ziek van kunt worden. In het onderzoek worden uitspraken gedaan door onderzoekers die gespecialiseerd zijn in infectieziekten. Zij geven aan dat het inderdaad voor kan komen dat er poepbacteriën op een blikje zitten. Dit gebeurt als mensen hun handen niet wassen na een toiletbezoek. Maar ook uitwerpselen van ratten en muizen kunnen hiervoor zorgen. De kleine beestjes wandelen namelijk over het supermarktschap of door de fabriek.

Toch blijkt uit het onderzoek dat je er niet meteen ziek van kunt worden. Veel bacteriën kunnen namelijk niet overleven in koude ruimtes zoals koelkasten. Daarnaast komen we nou eenmaal dagelijks in contact met micro-organismen en vieze dingen. Een blikje wassen voordat je hieruit gaat drinken op een warme zomerse dag is niet nodig, tenzij deze natuurlijk zichtbaar vies is. Vind je het toch geen fijn idee? Dan is stromend water de beste manier om het blikje schoon te maken. Houd de bovenkant van het blikje dan even onder de kraan voordat je eruit gaat drinken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Favorflav.com, CBS 11

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden