Plant met bruine randjes aan de bladeren Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Moet je de bruine randjes aan je planten afknippen of niet?

Een plant in huis brengt eigenlijk gelijk extra leven en kleur in je interieur, maar planten hebben ook veel onderhoud nodig. Het komt helaas vaak voor dat de bladeren van kamerplanten een bruin randje krijgen. Wat is daar ze oorzaak van? En hoe kun je het voorkomen?

Bruine randjes

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de bruine randjes aan de bladeren kunnen ontstaan. Één van die redenen is doordat je plant te veel of juist te weinig water heeft. Het is een manier van de plant om aan te geven dat hij extra aandacht en verzorging nodig heeft. Door even aan de potgrond te voelen weet je precies wat je plant nodig heeft. De aarde moet namelijk vochtig zijn, dus niet te droog maar ook niet drijfnat.

Een andere reden waardoor de bruine randjes kunnen ontstaan is doordat er een beetje kalk in het kraanwater zit. Dat kan geen kwaad voor je gezondheid, maar de meeste planten kunnen daar niet zo goed tegen. Je plant wordt, vanwege de voedingsstoffen, veel blijer van gefilterd water of regenwater.

Als een blad volledig geel of bruin wordt komt dat hoogstwaarschijnlijk doordat ze te veel direct zonlicht krijgen. Zo drogen de bladeren uit en kunnen zelfs verbranden. Zet je plant dus niet in de volle zon in de vensterbank, maar iets verder van het raam of in de schaduw.

Bladeren afknippen

De bruine randjes van je kamerplant zijn zeker af te knippen. Let er dan wel op dat je een schone schaar gebruikt en absoluut niet in het groene, levende deel van je plant knipt. Daardoor is er een kans dat er nieuwe randjes ontstaan of dat de plant een infectie oploopt. Er moet dus altijd een heel klein bruin randje overblijven. Als je, na het afknippen van de bruine randen, nog maar een klein blad over hebt, kun je er ook voor kiezen om het hele blad af te knippen. De geknipte bladeren zullen namelijk niet meer herstellen of volledig aangroeien. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar zorgt er ook voor dat de plant zijn voeding en energie kan verdelen over de overgebleven gezonde bladeren. Hierdoor zullen er ook nieuwe bladeren gaan groeien. Gebruik ook nu een schone schaar om het blad vanaf het onderste deel van de steel af te knippen. Let bij het afknippen wel op de seizoenen. In de winter kun je je planten het best met rust laten, omdat ze dan in ruststand staan, maar in de overige seizoenen mag je ze altijd knippen.

Bron | RTL Nieuws

Sanne van der LindenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden