null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Moet je altijd huilen tijdens films? Dít zegt het over je persoonlijkheid

Er hoeft maar iets tijdens een film te gebeuren en de tranen biggelen over je wangen. Herken jij jezelf hierin? Dan ben je waarschijnlijk erg empathisch en sociaal.

Je bent in ieder geval niet de enige die het niet droog kan houden tijdens het kijken van een film: driekwart van de vrouwen en een kwart van de mannen zegt weleens een traantje weg te pinken.

Mannen én vrouwen huilen tijdens films

Met name films waarin personages of dieren overlijden zijn echte tranentrekkers. Fascinerend is dat mannen vaker huilen bij positieve gebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer iets weer goedkomt, terwijl vrouwen juist bij verdrietige gebeurtenissen sneller huilen. Aldus Ad Vingerhoets, huilprofessor van de universiteit van Tilburg.

Gemoedstoestand

Vingerhoets deed een aantal jaren geleden onderzoek naar het huilgedrag van mensen in de bioscoop. Hij vroeg zestig deelnemers naar de films Hachi en Once we were warriors te kijken. Voor en na de films werd hen gevraagd naar hun gemoedstoestand. Het bleek dat 28 deelnemers het niet droog konden houden. Deze mensen gingen tijdens de film door een emotionele achtbaan: ze voelden zich minder goed na het huilen dan ervoor. Maar uiteindelijk voelden ze zich na de film juist beter. Een potje huilen wanneer Mufasa doodgaat in The lion king kan dus enorm opluchten.

Empathischer en socialer

Ook Vingerhoets legt uit dat huilen tijdens een film een fijne uitlaatklep is. Het geeft aan dat we ons echt identificeren met de personages en gebeurtenissen in de film, en empathie voor ze voelen. Mensen die vaker huilen tijdens films zijn dan ook vaak socialer en empathischer, en wijzen asociaal gedrag af. Ze kunnen zich beter inleven in de emoties van anderen.

'Huilen tijdens films is zwak'

Uit onderzoek van Pathé Thuis blijkt ook dat mannen minder vaak huilen dan vrouwen omdat ze zich ervoor schamen. Het wordt, volgens hen, geassocieerd met zwakheid en niet-mannelijkheid. Toch vinden we mensen die huilen vaak eerlijker en betrouwbaarder overkomen. Lekker laten rollen dus, die tranen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy's in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy's voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden