null Beeld

Moeite met links en rechts onthouden? Hierdoor komt dat

Moet jij ook altijd even twee keer nadenken bij instructies als: ‘sla rechtsaf en dan daarna de tweede straat links’? Dan ben je lang niet de enige. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat 42 procent van de Nederlanders moeite heeft met het onthouden van links en rechts. Blijkbaar is daar een logische verklaring voor.

Hier rechtsaf... Nee andere rechts! Heb jij stiekem ook een trucje nodig om zeker te weten welke kant je op moet?

Links en rechts onthouden

Uit een onderzoek van de Universiteit van Leiden en Utrecht blijkt dat veel Nederlanders links en rechts met moeite uit elkaar kunnen houden. Zo geeft 42 procent aan een trucje nodig te hebben om het te onthouden. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een sieraad aan een bepaalde kant, een L-vorm maken met je hand of zelfs het opschrijven van een R en L op je handen tijdens het autorijden. De voornaamste reden dat mensen links en rechts moeilijk kunnen onthouden heeft volgens Leids neuropsycholoog Ineke van der Ham met de kindertijd te maken. Aan RTL Nieuws legt ze uit dat wanneer je dit als kind niet geautomatiseerd hebt, dus goed hebt aangeleerd, dit later ook niet goed blijft hangen. Dat werkt net als de rekentafels trainen, als je die als kind al uit je hoofd leert, kun je ze later nog steeds opdreunen.

Een asymmetrisch brein

Een andere theorie dat de een moeilijker links en rechts kan onthouden dan een ander, is door de manier waarop onze hersenen zijn ingedeeld. Het lijkt er namelijk op dat mensen met een meer asymmetrisch brein links en rechts sneller door elkaar halen. Een asymmetrisch brein houdt in dat de taken in je hersenen ongelijkmatig verdeeld zijn. Bepaalde taken, zoals bijvoorbeeld rekenen of taal zijn dan haast volledig in één van de twee hersenhelften terug te vinden. Het kan dus zijn dat een voorkeur voor een bepaalde kant in je lichaam door een asymmetrisch brein ook je links-rechtsgevoel beïnvloedt.

Lees ook: 5 dingen waar linkshandigen volgens onderzoek écht beter in zijn

Ruimtelijke inzicht

Daarnaast blijkt ook dat mensen die meer moeite hebben met ruimtelijke vaardigheden, bijvoorbeeld mentale rotatie, vaak ook meer moeite hebben met het onthouden van links en rechts. In dit geval ligt de oorzaak dus bij een algemenere probleem, namelijk je ruimtelijk inzicht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Quest, Universiteit Leiden

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden