Margriet logo
Zo ga je om met de kledingkeuzes van kleinkinderen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Moeite met de kledingkeuzes van je kleinkind? Zo ga je daar volgens een gezinscoach mee om

Waar vroeger iedereen rondliep in hotpants, zijn tegenwoordig croptops helemaal in de mode. Misschien zijn ze te bloot naar je smaak, maar is je kleinkind er dol op. Kun je daar iets van zeggen? We vroegen het aan gezinscoach Marina van der Wal.

“Dat oudere generaties een vraagteken zetten bij de kledingkeuze van jongere generaties is van alle tijden. Denk maar eens terug aan de tijd van hotpants of jurken die steeds korter werden. Hoewel jongeren de hotpants fantastisch vonden, vroegen hun ouders zich misschien af of die kleding nou zo nodig was. Zo is er altijd iets geweest waar oudere generaties zich zorgen over maken en dat is nu niet anders.”

Welke rol heb je?

“Of je iets kunt zeggen van de kledingkeuze van je kleinkinderen, hangt af van je rol als grootouder. Ben je een zogenoemde pretopa of -oma, dan kun je er wel wat van zeggen, maar heb je in mijn ogen geen recht van spreken. Je kunt aangeven dat je niet weg bent van de naveltruitjes die je kleindochter draagt en haar vragen of ze een lange coltrui en een degelijke spijkerbroek aandoet als ze op zondag op bezoek komt. Voor je kleinkinderen is op bezoek komen dan alleen een stuk minder aantrekkelijk. Ik zou dan ook zeggen: laat de keuze bij de kleinkinderen en hun ouders.”

Ga in gesprek met de ouders

“Als je een opvoedkundige rol hebt, is er meer mogelijk. Ik zou adviseren om dan niet rechtstreeks het gesprek met je kleinkinderen aan te gaan, maar eerst met hun ouders. Stel je hierin open op en probeer veroordelende opmerkingen te vermijden. Je zou kunnen aangeven dat je moet wennen aan de kledingkeuzes van je kleinkind, Vervolgens kun je een open vraag stellen, zonder oordeel: ‘Hoe wordt een naveltruitje tegenwoordig gezien? Is dat als een sexy outfit of als een alledaagse top, te vergelijken met een T-shirt?’”

“Vervolgens kun je in gesprek gaan met je kleinkinderen en daar heb je een heel mooie rol als opa of oma. Je kunt op een verhalende manier vertellen hoe er in jouw tijd naar kleding gekeken werd. Vertel eerlijk dat je de keuzes van je kleinkind lastig vindt en waarom. Door uit te leggen dat je andere kledingregels hebt meegekregen en duidelijk te maken waarom je bepaalde kledingkeuzes zo lastig vindt, geef je je kleinkinderen iets om over na te denken. Geef ze vervolgens de mogelijkheid om hun eigen keuze te maken, ook als dat er een is waar je het niet mee eens bent.”

Je relatie versterken

“Zie het gesprek met je kleinkind ook als een manier om elkaar beter te leren kennen en hem of haar te leren dat mensen verschillend naar situaties kijken. Benadruk daarbij dat je je kleinkinderen in alle gevallen accepteert en dat je van ze houdt en dat, in dit geval, kledingkeuzes daarvan losstaan. Gebruik het gesprek om je relatie te versterken in plaats van die te verzwakken door je afkeuring te laten blijken.”

Over Marina

Marina van der Wal is gezins- en relatiecoach. Ze schreef meerdere boeken over opvoeden en samen met haar man Gideon de Haan runt ze de Academie voor Gezin en Relatie. In hun praktijk helpen ze stellen en families met problemen die zij tegenkomen, van opvoeden tot scheiden en samengestelde gezinnen. Ze bieden online cursussen en masterclasses aan en voeren gesprekken aan de keukentafel. Wil je meer weten over Marina? Je vindt haar op haar website marinavanderwal.nl.

Marina van der Wal  Beeld Suzanne Hanekamp
Beeld Suzanne Hanekamp
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden