Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Moederdag van toen tot nu: hoe is het ooit begonnen?

moederdag-van-toen-tot-nu-hoe-is-het-ooit-begonnen.jpg

Elk jaar vieren we Moederdag, een dag waarop we leuke cadeautjes geven of krijgen en iedere moeder in de watten wordt gelegd. Maar waar komt het fenomeen eigenlijk vandaan?

Margriet zocht het uit.

Hoe Moederdag begon

De dag vindt haar oorsprong in het oude Griekenland. Niet de gewone moeders werden in het zonnetje gezet, maar het was een dag om Rhea, de moeder van de goden, te eren.

In de zeventiende eeuw werd in Engeland de ‘Moeder Zondag’ gevierd. Dit was de zondag voor Pasen waarop bedienden terug naar huis gingen om hun moeder te bezoeken en te eren. Ze brachten ook een speciale cake voor haar mee.

De huidige Moederdag

In 1907 begon Anna Marie Jarvis in Amerika een dag voor moeders te promoten. Haar eigen moeder overleed in 1906 op de tweede zondag van mei en Anna wilde iets doen om een eerbetoon aan alle moeders te brengen. Een jaar na haar moeders overlijden, ook weer op de tweede zondag van mei, gaf Anna een anjer aan iedere moeder die in de kerk aanwezig was.

Anna ging de samenwerking aan met scholen, zakenlieden en politici. Het resultaat: de gouverneur van West-Virginia riep iedereen in 1910 op om Moederdag te vieren op de tweede zondag van mei. En in 1914 besloot de toenmalige president Woodrow Wilson dat die tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag Mother’s Day zou zijn.

Feest voor de commercie

Veel mensen vinden Moederdag tegenwoordig te commercieel. In Amerika gebeurde dat eigenlijk al snel nadat de president Mother’s Day tot feestdag had uitgeroepen. Het eren van moeders kreeg steeds minder aandacht en mensen kochten vaak snel een cadeautje. Anna Marie Jarvis heeft daarom uiteindelijk nog geprobeerd om de dag weer af te schaffen.

De dag komt naar Nederland

In 1924 kwam Moederdag overwaaien naar ons land. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde introduceerde deze dag met gerichte campagnes. Ze hoopte hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. De eerste officiële Moederdag in ons land stamt uit 1928.

Margriet wenst je een fijne Moederdag!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Moederdag
Beeld | iStock

Ook interessant