null Beeld

Moe door hittegolf? Zó voorkom je dat lome gevoel

Merk jij ook dat je je de afgelopen dagen erg moe voelt door de hittegolf? En ben je amper vooruit te branden? Je bent niet de enige: de meeste mensen hebben hier tijdens een hittegolf last van. Maar hoe voorkom je nu dat lome gevoel?

Wij leggen het je hier uit.

Moe door hittegolf? Híer ligt het aan

Dat je je met dit warme weer een stuk minder energiek voelt, is helemaal niet zo gek. Volgens Bart Roelands, fysioloog aan de Vrije Universiteit Brussel, verzet je lichaam zich simpelweg tegen de hoge temperaturen. Je lichaam doet er alles aan om je lichaamstemperatuur rond 37 graden te houden en is eigenlijk dus heel hard aan het werk. Het probeert warmte kwijt te raken door bijvoorbeeld te zweten. Daarnaast probeert het ook minder warmte te produceren. Dit doet je lichaam door interne processen en activiteiten in je lichaam te vertragen. Je lichaam gaat eigenlijk richting slaapstand en dat merk je in je hoofd. En dat is niet alles: “Om meer warmte af te kunnen geven aan de omgeving, zetten je bloedvaten uit. Daardoor kan je bloeddruk een beetje zakken. En een lage bloeddruk kan ook dat lome, luie gevoel geven,” aldus Roelands. Je moet het ook zien als een soort van preventiemiddel: door de loomheid kun je minder inspanning leveren, ook al zou je dat wel willen. Zo voorkom je dat je door inspanning in de volle zomerzon oververhit raakt.

Lees ook: Wat je wel (en vooral niet) moet drinken tijdens een hittegolf

Tips om het lome gevoel te voorkomen

De volgende tips helpen je om dat lome gevoel zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Neem een siësta: begin zo vroeg mogelijk met werken en trek je op het heetst van de dag terug om te ontspannen. Je kunt gaan slapen, maar dat hoeft niet: het gaat er om dat je gewoon even helemaal niks doet.
  • Doe alles langzaam: probeer je aan de warmte aan te passen: sneller bewegen dan wat nodig is creëert namelijk alleen maar warmte. Ga dus niet in een stevig tempo doorwandelen, maar slenter lekker. Ruim je vaatwasser traag uit en probeer je energie zoveel mogelijk op te sparen.
  • Blijf voldoende drinken: je lichaam probeert de overtollige hitte kwijt te raken door meer te gaan zweten. Doordat het vocht verdampt verkoelt je lichaam. Je moet het vocht echter wel aanvullen anders raak je uitgedroogd en voel je je alleen maar extra moe.
  • Houd je huis koel: hoe warmer je het hebt, hoe meer je dat lome gevoel krijgt. Probeer daarom eens deze tips om je huis lekker koel te houden.
  • Blijf goed eten: veel mensen hebben in de zomer minder snel trek. Toch is het belangrijk dat je goed blijft eten. Voedsel is immers de brandstof van je lichaam en zonder zal je je sneller moe en loom voelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest, Moe van vermoeidheid

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden